Hundens forventninger

Har du tenkt over at vaner du har i hverdagen din, kan bygge negative forventninger hos hunden din, men også positive?

Tekst og foto: Therese N. Andersen

Hunder er i utgangspunktet relativt enkle. De er vanedyr og gjør det som lønner seg for dem. Dersom du er bevisst hvilke rutiner og forventninger du bygger for din hund, uansett hva dere gjør sammen, vil hverdagen i mange tilfeller gå litt enklere. Å snu om hundens forventninger tar ofte tid, så dersom du er bevisst dette så fort hunden kommer i hus, vil det gå mye enklere. 

I møte med andre hunder
Dersom hunden din i tidlig alder får lov til å hilse på alle hundene dere går forbi på tur i bånd, vil hunden din etter hvert få en forventning om at så fort den ser en annen hund, skal de hilse. Dette vil i senere tid kunne skape store problemer da det ikke alltid vil være mulig å hilse på alle hunder dere passerer på tur. Den kan begynne å trekke i båndet, pipe, hyle og i verste fall begynne å utagere i frustrasjon over å ikke få hilse lenger. Det er ingenting galt i å hilse på andre hunder i bånd i ny og ne når du vet hunden er snill. Men hvis du passer på at du enda flere ganger når du møter en hund i bånd, heller trener på at hunden din skal passerer andre hunder og ha kontakt med deg fremfor å bry seg om den andre hunden, vil du øke forventningene hos deg, og minske forventningene til hundene dere møter. 

Sosialisering med andre hunder
Mange tror at det viktigste for hunder er at de får leke og herje med andre hunder. Er det noe  som ligger helt naturlig for de fleste, særlig unge hunder så er det å leke, løpe og være spinnville rundt andre hunder enkelt. Derimot er det mange som glemmer å lære hundene å være rolige sammen. Gå rolige turer i bånd, la de søke godbiter og gjøre beroligende aktiviteter sammen. La de leke og herje også, men ha like mye fokus på at de skal kunne omgås rolig sammen. Det er ikke rettferdig å forvente og bli irritert på hunden din når den blir helt i fyr og flamme hver gang den ser en annen hund. Hvis du bygger riktige forventninger hos hunden din, vil den og enklere få et mer avslappet forhold til andre hunder både løs og når den er i bånd. Dersom din hund stadig vekk møter sinte hunder som prøver å angripe, vil den etter hvert forbinde andre hunder med angrep, ubehag og redsel. Dersom du derimot aller mest møter snille, rolige hunder, vil det være enklere for hunden din å få et avslappet og positivt forhold til andre hunder.

Ut på tur
Mange hunder blir spinnville når de skal ut på tur. De trekker i båndet, hopper og piper. Det er ikke så rart. Ofte før vi går på tur sier vi gjerne ”skal vi gå tur”, bare det er nok til å få mange hunder giret. I tillegg gjør vi ofte aktiviteter utendørs som innebærer mye gøy og høy fart. Dersom du ønsker en hund som er litt roligere i forbindelse med tur, så kle på deg, gå ut døra mange ganger akkurat slik du gjør når dere skal på tur, og gjør noe helt annet som hunden ikke forventer. Sett dere ned og se på naboene, søk etter godbiter eller gjør kjedelig ting før dere går rolig inn igjen, fremfor å alltid ta en sykkeltur, gå lange turer, eller at det alltid er mye inntrykk både fysisk og mentalt for hunden hver gang dere skal gå tur. Hva som skjer underveis på turen kan og virke inn. Hvis hunden blir overstimulert av inntrykk, vil den og forbinde tur med stress. Varier hva dere gjør, hvor dere går og hvordan dere går tur.

Foringsrutiner
Mange blir frustrerte og irriterte på hunden når den i helgene når du endelig har fri, er lys våken kl 06.00. Maser om mat gjør den også!  De fleste er bundet til en jobb der du står opp til samme tid hver dag og reiser på jobb samme tid hver dag. Da er det selvsagt naturlig å både gå tur og gi hunden mat til samme tid hver dag. Men dersom man har muligheten, og ønsker å minske sjansen for en hund som maser etter både tur og mat til faste tider, da er den beste løsningen å gi den mat og tur på forskjellige tider så den aldri vet når dette skal skje. Noen hunder er svært lettstresset. De har spesielt godt av at man er bevisst å ikke bygge for høye forventninger til rutiner i hverdagen.  

Innkalling
Etter hvert som hunden blir eldre, forventer vi at den skal komme når vi roper. Vi kaller den ofte inn fordi det kommer noen i møte eller fordi vi har behov for å sette på hunden bånd av forskjellige årsaker. Dersom hunden hver gang den blir ropt på, mister friheten sin som den antageligvis verdsetter veldig høyt og blir satt i bånd, så vil den etter hvert forbinde innkallingsorden med noe veldig kjedelig – nemlig å bli satt i bånd! 

For mange hunder er ikke dette noe problem, men for andre hunder som elsker å være løs, kan du raskt få en hund som ikke lenger kommer til deg når du roper på grunn av de negative forventningene du har bygget ved å alltid ta den i bånd når du roper. Du kan faktisk få en hund som løper stikk motsatt vei når du roper fordi den er vant til å enten bli satt i bånd, få kjeft eller bli løpt etter når den ikke hører. Sørg da for at når du har hunden løs, kall på den mange ganger uten å ta den i bånd, men at den får leke eller godbit hos deg. Det er når noe gjøres veldig mange ganger at forventinger bygges hos hunden. Sørg for at hunden bygger de forventningene du ønsker den skal ha til et innkallingsord, og ikke at den bygger negative forventninger du ikke ønsker den skal ha.

Variert belønning
Mange hunder kommer ropende på innkallingssignalet, spiser en godbit for så å løpe rett ut igjen med maten i munnen. Hvis du ønsker en hund som ikke bare kommer å snapper godbiten, for så å løpe ut, så start med å gi hunden flere godbiter etter hverandre. Legg da gjerne på et frisignal før hunden får løpe ut. Da er det enklere å få kontroll på hunden ved at hunden kommer inn til deg ved innkalling og blir værende frem til den får signal enn at den lærer seg til å komme innom deg når du roper, for å snu så fort den har fått belønningen sin – da var ikke du viktig lenger. Men ved å mange ganger belønne mange ganger etter hverandre, i blant to ganger, andre ganger fem ganger før hunden får et frisignal, vil den heller legge som vane å vente på frisignal for å løpe ut, fremfor å lage det til en vane at hver gang den får en godbit, løper den vekk fra deg igjen. 

Bilkjøring
Hvis en hund er redd for å kjøre bil enten fordi den blir bilsyk eller av andre årsaker føler ubehag, kan det være lurt en periode at hunden ikke trenger å kjøre lang bilturer. Den forbinder nå bilkjøring med redsel og ubehag. Hjelp hunden å forbinde bilen med noe positivt, ved å kjøre kun korte turer, gi den noe godt å spise på som distraherer den, eventuelt bilsyketabletter eller lignende. Kanskje helt i starten bare belønn hunden for å gå inn og ut av bilen som står stille. Gjør dette til en morsom lek. Etter hvert kan du skru på motoren uten å kjøre så den lærer seg gradvis at momenter som har med bil å gjøre kun er noe positivt. Hvis du over lengre tid klarer å legge opp treningen til hunden slik at den får et forhold til bilkjøring som er positivt og behagelig, da vil den etter hvert kunne forbinde dette med noe positivt. Denne type trening krever ofte bevisste treningsmål og at man leser hunden godt, men hvis hunden kun har lett redsel/kvier seg litt for bilen, kan dette være nok til å snu om hundens forventninger til bilkjøring. 

En hund med forventinger hos sin fører.

Variasjon
Det viktigste er å være bevisst hvilke rutiner og dermed forventninger du bygger for din hund. Særlig hvis den har mye uønsket adferd, start med å analysere om du kan forandre dens forventninger. Hvis det er ting du ønsker at hunden skal lage til en positiv vane, så gjør du den tingen så mange ganger som mulig i hverdagen din. Men dersom du ønsker at hunden ikke skal bygge spesielt store forventninger til noe, heller ha lave forventninger, så sørg for å gjør mye forskjellig, slik at hunden ikke forbinder den ene situasjonen, aktiviteten eller stedet kun med en følelse. Sørg for at den aldri vet hva som skjer og når det skjer. 

Mye i hundens adferdspekter belager seg på hundens forventninger, vaner og rutiner. Det er om å gjøre å være bevisst dette, aller helst fra man får hunden i hus slik at man kan finne en balanse på hvor man ønsker høye forventninger, hvor man ønsker at hunden har lave forventninger og ikke minst hvordan bygge riktige forventninger til de forskjellige formålene. Det er ikke alltid så enkelt å vite hvordan man skal snu om på hundens forventninger, men en god start er å analysere hvor den trenger å få gjort en forandring! 

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s