Lær hunden å følge deg

Nå har jeg ikke hatt mange nok konsultasjoner eller privattimer til å føre noen troverdig statistikk. Men utifra de hundene jeg har vært borti, sliter faktisk nesten alle med utageringsproblematikk eller problemer i bånd på tur.

Det finnes dessverre ingen vidunderkur for dette som løser problemet over natten. Jeg ser at ofte har det sammenheng med høyt stressnivå hos hunden så den overreagerer på omgivelsene sine, hunden er utrygg på andre hunder og trenger sosialisering, hunden har vondt. Det finnes og mange andre årsaker, men problemet er ofte sammensatt av flere faktorer. Men en ting som jeg føler ofte gir gode resultater ganske kjapt på endel hunder der denne problematikken ikke sitter så sterkt i minnet, er rett og slett å gjøre enkle grep ved en passering eller i en utagering. Ofte vil det absolutt ikke løse problemet, fordi det trengs flere tiltak. Men det er en viktig faktor som antageligvis flere kan dra nytte av.

Vend deg vekk
Når hunden utagerer eller er fokusert på noe, blir vi veldig ofte overfokusert på det hunden fokuserer på, eller vi fester mye oppmerksomhet og fokus på selve hunden. Ved dette signaliserer vi jo for hunden at det den har fokus på, er verdt å ha fokus på. Istedet kan vi heller vende oss vekk fra det hunden har fokus på. Hunder er ekstremt gode på å lese vårt kroppspråk, blikk og signaler. Dette er det fullt mulig å utnytte – på den riktige måten.

Mange hunder låser seg totalt dersom objektet de utagerer på kommer for nærme. Derimot, tiltross for utageringene, ser jeg at utageringene ofte blir kortere, bare ved at eieren vender seg vekk fra situasjonen. Altså ikke dra i båndet, ikke distraher med godbit, men bare vend dere vekk. Vi må ta styringa i situasjonen, og ikke gi støtte til hunden ved å stirre skrekkslagent på den stakkars hunden på andre siden av gata. Ved at vi med rak rygg viser overtydelig hva VI ønsker, er det veldig mange hunder som ser på dette som en trygghet i seg selv og det øker sjangsen betraktelig for at hunden velger å gå vekk og heller følge oss.

Vis hunden hva du vil!
Vend deg vekk fra situasjonen. Fest blikket ditt i retningen du ønsker å gå(som oftest motsatt eller en annen retning enn der utageringsobjektet oppholder seg). Vend skuldrene din og overkroppen i den retningen du skal. Er hunden i full utagering og ikke vil rikke seg, så venter du bare. Vær passiv, hold igjen båndet, men ha likevel fokus vekk. Og så fort hunden roer seg kan du smatte på den, og gå ut av situasjonen. Men om du til stadig vekk kommer opp i slike situasjoner med kraftige utageringer, må man legge opp kontrollerte møter med god avstand eller andre tiltak for å få bokt med utageringsproblematikken.
303911_10150460951532222_849149485_n
Vær i forkant

Å være i forkant av situasjoner er alltid en fordel. Derfor ber jeg klienter trene på dette i enklere situasjoner enn bare der hundene utagerer. Rett og slett for å vende hunden til å følge kroppen til eieren bedre på ett generelt plan. Jeg bruker dette både i båndtrening og i passeringstrening som ett moment. I tillegg til å gå i forskjellige retninger når hunden skal følge deg, så bruker jeg gå i bue vekk fra folk, hunder eller andre ting. Men fortsatt være overtydelig med blikk og kroppspråk om hvor du vil.

Tørrtren
Det er i grunn ikke vanskeligere enn å f.eks starte på en stor åpen plass med muligheter for å ta vendinger i forskjellige retninger. Ha hunden i bånd. Så fort båndet strammer seg, snur du deg i en annen retning, venter, og så fort hunden snur seg rundt etter deg, går du rolig videre. Poenget er ikke å stoppe når hunden trekker, for så å gå videre i samme retning. Det er viktig at dere endrer retning og ikke går frem og tilbake på stedet hvil(da får man fort en uønsket jojo-effekt). Etterhvert som hunden skjønner at den ikke kommer noen steder ved å trekke, kan du og begynne å ta vendinger FØR båndet strammes. Varier hvilken retning dere går i. Hunden skal ikke gå fot, den skal ha full mulighet til å snuse og gjøre det en ønsker – uten å trekke. Den skal få være i turmodus og trenger ikke se på eier. Settingen min under her blir litt dårlig vist, fordi det blir litt mere «trening».

Variasjoner
Samtidig som at jeg ønsker at hunden skal lære seg til å følge eiers kroppspråk bedre (dette tar de fleste veldig kjapt!), bruker jeg som sakt at de skal være i forkant og gå i bue, og i tillegg bruker jeg en innlært smattelyd. Jeg varierer mellom å gi hunden beskjed om å følge med meg ved bruk av smattelyden, og bare ved å snu meg vekk, vente før jeg går videre når hunden følger meg.
Beklager veldig amatørmessig film. første gangen jeg lager med tekst og slikt:P Jeg ser og på meg selv ved ett par anledninger at jeg er litt utydelig i hva jeg vil. Mye enklere å stå på sidelinjen og pirke, enn når man gjør det selv, hehe!

Konklusjon
Dette ble ett langt innlegg på noe som egentlig er såre enkelt, men det viktigste er at du er bevisst på hva du faktisk signaliserer til din egen hund. Gi hunden ett alternativ istedet for å bli værende i en situasjon den antageligvis ikke vil være i. Gå foran som ett godt eksempel og vær personen til å åpne døren for at hunden faktisk kan gå vekk. Og som sakt, det er ingen vidunderkur, men om man bruker det bevisst er jeg veldig sikker på man både kan forebygge, og minke passeringsproblematikken i endel tilfeller. Uansett er det en god trygghet for din hund, å få en tydelig beskjed fra deg hva du ønsker. Dette kan såklart også brukes med fordel på tur når hunden er løs, endre retning så blir hunden mere observant med hvor du går og oppholder deg.

3 thoughts on “Lær hunden å følge deg

  1. Dette er ett veldig godt sagt, men må dessverre si at det ikke funker i alle tilfeller. De fleste ja. Har selv prøvd de fleste metoder, også dette å snu seg vekk, uten noe om å menn, men uten hell. har hund først fått fokus og står å bjeffer så nøtter ikke det. da må jeg faktisk ned på hennes nivå og hente kontakten igjen med henne. (dette er da kun mot en hund) som hun virkelig har fått styggen på etter den kjeftet på henne. Som jeg sier funker de fleste ganger men ikke alle , dessverre

    • Neida, har presisert i innledningen at det absolutt ikke fungerer i alle tilfeller, men at det er ett godt verktøy som fungerer for mange, og kan lettne ting. Det er ofte mer som må til for å løse utageringsproblematikken hos en hund enn bare dette alene.

  2. Tilbaketråkk: Ny uke | Retrieveren.com

Legg igjen en kommentar