Hvordan hilse respektfullt og høflig på en hund

Tenker du noen gang over hvordan du hilser på hunder du møter?
Hvis ikke burde du begynne med en gang. Under finner du noen ting du bør tenke på når du møter og omgås både kjente og fremmede hunder. Les mer om dempende signaler for å forstå hvorfor.

Ettersom jeg har en usikker hund selv ser jeg hvor utrolig viktig det er at fremmede er høflige for å ikke forsterke skepsisen hans. Tellus hopper unna og går vekk fra personen som vil hilse dersom han ser på han/henne som truende. Hunder som ikke har blitt tatt hensyn til og som er redde for fremmede kan knurre eller glefse og i værstefall bite dersom du er uhøflig.

Her er noen retningslinjer:

– Kontakt med fremmede hunder skal være på hundens  premisser. Dersom hunden viser null interesse for deg, så gå videre. enten prøver hunden å dempe deg ved å overse deg, eller så har den rett og lett ikke lyst å hilse.Respekter dette. Du liker ve heller ikke at alle og enhver må stoppe å prate og klå på deg på gata?

– Når du nærmer deg hunden, gå i en liten bue, ikke rett i mot.

– Bruk rolige beveglser.

– Se vekk fra hundens øyne, gjerne markert med å snu hodet ditt litt vekk fra hundens ansikt.

– Stå gjerne helt stille med armene ned så hunden får undersøke deg.

– Når du merker hunden er komfortabel med deg, kan du strekke hendene dine forsiktig frem så hunden kan lukte på disse også.

– Når du skal klappe hunden, klø den forsiktig  på brystet eller bak på rompa. Unngå å klappe midt oppå hundens hode, stryk den heller forsiktig langs siden.

– Noen hunder synes det er truende dersom du sitter på huk og er i øyehøyde med hunden. Pass da på å ikke se inn i øynene. Mens noen hunder setter pris på at du setter deg ned( f.eks små hunder).

– Prøv å vend sia di til hunden istedet for å stå rett mot den når du koser.

– Dersom hunden går vekk fra deg, ikke gå etter den, den har antageligvis fått nok eller funnet på noe annet som var mer interessant.
Første møte mellom Luna og Tellus Luna merket hvor usikker Tellus var, derfor dempet hun ved å snu ryggen til, snuse i bakken og overse han totalt. Tellus ble da mye tryggere, og turte å snuse på Luna. Møtet gikk fra at Tellus i mange minutter ikke turte å nærme seg Luna, til at de begynte å leke

One thought on “Hvordan hilse respektfullt og høflig på en hund

  1. Tilbaketråkk: Når hunden krever litt mer | Bordercolliehunden

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s