Matforsvar

Har man en hund med adferdsproblemer er det sjeldent ene og alene EN årsak til dette. Det må man alltid ha i bakhodet. Noen hunder vil trenge medisinsk/fysisk behandling for fysiske plager, stressreduksjon og andre ting i tillegg for å få best mulig resultat.

Det er mange årsaker til at hunder får ressursforsvar. Men en av de mest vanlige er kanskje fordi vi mennesker lærer hundene å forsvare maten sin ved å ta fra de det de ser på som ressurser. Men det er og genetisk betinget. Noen raser gjerne typiske ur-hund-raser, som altså er nærmere naturen, vil kunne ha større anlegg for matforsvar. Rett og slett fordi de er mer på overlevelsesstadiet, og en av de viktigste tingene for å overleve er mat, ergo, den skal passes godt på!

En hund som føler den må forsvare ressursene sine, enten det er snakk om å ikke ville forlate plassen sin i sofaen, en gjenstand eller mat, er somregel alltid en hund som har hatt opplevelser der mennesker har trengt seg på deres personlige rom. Noe som ses på som svært uhøflig og unaturlig på hundespråket. Når en hund har ett bein eller en leke eller generelt en ressurs, så er det DEN hunden sitt. Dette vet alle hunder, så ingen vil gå inn i munnen på en annen voksen hund og hente ut f.eks benet den tygger på(kan vel forekomme, men dette er uvanlig, valper kan også prøve seg mere enn voksne og høflige hunder). Men så fort hunden som spiser på benet forlater benet og finner på noe annet, er det fritt frem for alle andre å forsyne seg.Klar tale med god respons. Luna passer på elghodet når Tellus kommer bort, han snur på hodet, før hal velger å gå vekk. Ikke en eneste lyd, mn kroppspråket og blikket hennes var temmelig tydelig.

Dersom en voksen hund legger seg midt i døråpningen, og en annen hund blir innestengt på det ene rommet, vil sannsynligvis den innestengte hunden sette seg ned og vente til hunden som ligger i veien flytter seg(med mindre de kjenner hverandre veldig godt). Dette handler om hundehøflighet, man går ikke inn i andre hunders personlige rom, så enkle er reglene!

Det er her vi mennesker feiler, vi glemmer at en hund er en hund. Selvom vi syns det er praktisk å kunne ta fra hundene ting og styre over at den ikke skal ligge der og der akkurat da, så må vi igjen, skaffe oss forståelse for hvordan hundene fungerer! De fleste hunder har en slags psfære rundt seg selv. Hvor stor den er varier fra hund til hund, og er det en ekstra usikker hund, vil den kanskje ha litt større slik grense enn andre hunder. Men la si at 50 cm er vanlig. Så fort noen da beveger seg innenfor disse 50cm, vil man som oftest se at enten hunden slitter å gnage på beinet sitt, men blir mere opptatt av hva i huleste du egentlig driver med som er uhøflig og trenger deg på, noen vil knurre og stivne til, men andre vil bare roe ned på det de driver med, men holde ett godt øye med deg med blikket sitt. Jeg tror disse tegnene, men dog i forskjellige grader, er tegn man kan se hos de fleste hunder, UTENOM de hundene som er vant til åALLTID ha ting i fred. De vil antageligvis bare bli forskrekka dersom du plutselig rapper noe ut av kjeften deres.

Ifht hunder som begynner å knurre når eier skal dytte de ned fra sofaen o.l. så handler dette litt om det samme som jeg nevnte over ang hunden som lå i døråpningen. Slikt gjør man ikke bare. Grunnen til at slike hunder knurrer, kan også være fordi eier har påført tidligere ubehag ved å dra de bestemt ned fra sofaen, at de er berøringssensetive/har vondt noe sted og det derfor er vondt å bli løftet vekk. Løsningen her blir å enten være i forkant, dersom man vet at hunden knurrer hver gang den legger seg der, unngå at det får sjangsen til å legge seg der. Evt så kan man lage en lek ut av dette. Lær hunden en ned kommando e.l. noe som hunden egentlig syns er gøy, og som den får ros og belønning for, som man da etterhvert kan bruke på slike ting for å få den vekk. men det må være i hundens favør. Og unngå til enhver tid å måtte fjerne hunden ufrivillig fra dette steder ever igjen. Da vil man bare opprettholde hundens forsvar og tanker om at den ikke blir respektert. Så her må man være i forkant og legge opp ett løp over lengre periode så man unngår slike ting. Og i tillegg, finne andre løsninger som å lære hunden å hopp ned, gå til noe e.l. frivillig.
Her passer Luna på pinnen. Tror egentlig Tellus bare lurer på hvorfor hun er så sur og ser litt forskrekka ut.hehe. Mn dette skuleblikket har mang hunder, selvom de aldri knurrer, men har man en hund med slikt blikk, bør man bli flinkere til å la hunden stole mer på å få ha ting i fred.

Hunder med ressursforsvar må altså lære seg å stole på at mennesker rundt den, vil la den ha ting i fred! Så at man da f.eks un gir hunden bein av passelig størrelse,så den kan spise opp hele er jo da en god ide for forebygging. Har man flere hunder eller mange personer i huset, la alltid hunden få bein eller mat i fred og ro. Noen hunder vil spenne seg allerede dersom mennesker er 10 meter unna, andre kan godt ha folk oppi en en meters avstand men ikke næmere. Derfor er det viktig å la de uansett få matro så de føler seg avslappa når de spiser!

En annen ting som er lurt å lære hundene er byttehandel. For det skal sies det er praktisk å kunne ta fra hunden ting i ny og ne. Men igjen, gjør det til en «lek» og noe koselig for hunden. Dette kan man gjøre ved at man f.eks gir hunden ett par sokker, eller andre ting av ganske lav verdi(start ALLTID treningen med ting som hunden ikke ser på som dødskult, yndlingsleka drøyer du med…). Også må du ha tilgjengelig belønning som hunden syns er dødskul! Snacks, kjøtt, eller noe veeeldig godt noe. Poenget er at byttehandelen skal være gunstig for hunden! Hvis ikke er treninga meningløs. Det man da kan gjøre, er å f.eks da kaste denne superdigge belønningen litt bortover gulvet, både for å gjøre den interessant, og for at hunden skal tre ut av sitt personlige rom. Bytter vi der og da, kan det hende at hunden fortsatt føler at vi tar fra den noe(for normale hunder bryr de seg ikke alltid om dette,men hunder med sterkt forsvar vil det). Bruk gjerne noe som hunden må bruke litt tid på å knaske på og være opptatt av. og når hunden da er opptatt lenger vekk, kan man ta gjenstanden og fjerne den.  For hunder er dette okei, fordi hunden nå forlot ressursen sin.

Myte:  Etter å ha lest innlegget kommer det vel automatisk frem at man ikke skal «vende» en hund til at man roter i matskålen dens. Dette er ett råd mange får. Men igjen, da lærer du hunden og gir den opplevelser der den ikke får matro, og den lærer seg mer og mer til å passe på. Så selvom du tar fra hunden maten og gir den tilbake igjen, så har du allerede brutt tillitten til hunden ved å ta fra den maten. Og å bygge opp tillitt er MYE vanskeligere enn å bryte den. Ergo, følelsen av at den blir tatt fra noe vil nok veie mye større enn følelsen av at den faktisk får noe tilbake. En hund som du aldri tar fra ting, vil du antageligvis uten problemer kunne ta fra noe den dagen det virkelig er krise fordi du ikke har lært dn at den ikke får ha ting i fred.

Konklusjon:
Hunder som forsvarer ressursene sine, har ofte blitt tatt ifra ting og har en tanke om at den ikke får ha ting i fred, derfor må den passe på ressursene sine.
Hovedregel nr 1, aldri mer ta ting rett fra hunden. Lær inn kommandoer for å flytte seg fra steder, la den ha maten i fred i rolige omgivelser, gjør gode byttehandler der hunden føler den vinner noe bra, og respekter hundens personlige rom!

Man kan også la hunder ha tilgang til 24/7 på f.eks lekene sine, og at det er mange leker å ta av så den ikke føler det er syyykt stort hver gang en leke dukker opp så den må passe på den. inkluder også hundene litt mer i matsituasjoner, en hund som har strenge matrestriksjoner, aldri får noe spesielt godt av bein, variert mat, en liten bit av matmors nistemat på tur i skogen o.l. vil få ett mere anspent forhold til mat. Inkluder hunden, det vil ikke dermed si du får en tiggete hund sålenge du gir den mat før den begynner å tigge, og overser hvis den evt tigger, så har du gitt hunden mulighet til å bli inkludert. Gi den f.eks ett ben rett før dere setter dere til å spise, før den begynner å sikle over deres mat. i en hunde/ulveflokk spiser man sammen, og de yngste spiser alltid først.

Luna har ressursforsvar. Tellus vet ikke hva det er engang. Luna har måttet kjempe om maten hos oppdretter, dette kan fort få feil utfall. Så dersom man er på utkik etter en hund med minst mulig «problemer» fra valpekassa, sjekk ut hvordan matsituasjonen foregår. Ting hundene lærer her på valpestadiet er ting som vil følge de resten av livet. Og lærer en liten valp seg til å få for lite mat, aldri komme til matfatet, ja da er sjangsene for matforsvar i senere tid forhøyet. Vi har også ikke vært noe flink i fht å la hun ha ting i fred osv. Dersom valper ikke får egne matskåler er det nesten alltid noen som blir utenfor. Og hundene lærer seg generelt enten til å sloss for maten, eller lærer at de aldri får nok mat.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s