Stoppende håndsignal

 

Ett stoppende håndsignal kan gi mange hunder en god forutsigbarhet i hverdagen. Det kan hjelpe mange hunder til å redusere masing, tigging og endeløs vandring etter eier innendørs.
Ett stoppende håndsignal er veldig enkelt å bruke, og hundene lærer det veldig fort. Når vi viser hundene dette håndsignalet skal det signalisere at nå skjer det ingen ting, eller slutt med det du driver med.  Det skal også signalisere at hundene ikke trenger følge med oss, at de skal slutte med masing eller som ett tegn på at hundene kan forbli i den posisjonen de er i fremfor å reise seg.

Eksempler på bruksområder
–     Hunden ligger og sover, og du skal reise deg opp
–     Når du går ut døra ved alene hjemme trening
–       Når du forlater hunden i bilen
–       Når du skal avslutte aktiviteter
–       Hvis hunden tigger ved matbordet
–       Hvis hundene maser
–       Hvis hunden hopper (kombinert med å snu seg rundt)

Håndsignal kombinert med ignorering
I mange tilfeller kan kun ett blikk eller ord være nok for at hundene får belønning for en uønsket adferd. Hvis hundene føler de får det de ønsker, nemlig oppmerksomhet (enten den er positiv eller negativ) er sjansen for at de vil fortsette med dette stor. Hvis man i situasjoner kombinerer å snu hode vekk, og ikke snakke til hunden, samtidig som man gir dette stoppende håndsignalet, vil det kunne få hundene til å skjønne at  det de holder på med fører ingen vei.

Ingenting skjer
Målet er ikke at hunden må respondere på dette signalet hver gang du viser det. Men det vil for mange hunder gjøre at de kan slappe bedre av hjemme når de får en enkel beskjed om å ”ikke bry seg”. Hvis de lærer seg til at det ikke skjer noe spennende når dette tegnet vises vil de falle til ro fortere og unngå unødig stress i hverdagen. I noen situasjoner som hvis hunden hopper, tigger eller maser kan det være lurt å bare være mest mulig passiv og snu seg vekk og holde hånda oppe helt til hunden gir seg og går vekk. I Andre situasjoner som når du skal ut av huset, forlater hunden i bilen eller inn i ett annet rom, kan det holde å bare vise håndsignalet og gå rolig vekk.

Masing
Det er mange grunner til at hunder maser. I noen tilfeller kan det være mangel på oppmerksomhet i hverdagen, eller at de ikke får dekket deres behov for sosial kontakt og stimuli. Men i mange tilfeller er det fordi hundene får masse oppmerksomhet ved unødig masing. Vi snakker til dem, ser på dem, kjefter på dem, kaster leker med dem for å distrahere de vekk fra masingen. Alle hunder skal få daglig mye oppmerksomhet, lek og kos! Men i noen situasjoner kan det bli litt mye. Masing kan rett og slett føre til at hunden ikke klarer å slappe av innendørs og hele tiden er på tilbudssiden med triks, leker og andre ting.

Den diltende hunden
Mange hunder får rett og slett mangel på søvn fordi de hele tiden har behov for å følge etter familiemedlemmer så fort de er ute og går i huset. Dette kan være veldig slitsomt for hunden. Ved å starte med å vise håndsignalet hver gang før du reiser deg opp, skal inn i ett annet rom eller har planer om å bevege på deg, vil det kunne gi mange hunder en forutsigbarhet om at nå skjer det ingenting. Hvis man viser håndsignalet vil hunden lære seg til at når den hånda vises, kan den bare bli liggende og slappe av. Det skjer ikke noe spennende.

Hvordan lære signalet
Den beste måten å lære hundene dette på, er å bruke det bevisst hele tiden i hverdagen, kombinert med å ignorere hunden. Bruk det i alle mulige situasjoner hvor hunden ikke trenger å blande seg inn eller følge med. Gjør det til en enkel vane. Du trenger ikke godbiter eller ros. Du må bare passe på at hunden ikke får oppmerksomhet samtidig som det vises, da meningen med signalet er at det ikke skal skje noe. En hund som er kjempestressa, vil ikke registrere at du verken sier noe eller viser noe tegn. Håndsignalet er ment som ett hjelpende verktøy. Det er ingen vidunderkur, men er svært effektivt for mange hunder, særlig kombinert med andre tiltak i hverdagen.

I hvilende stund
Hvis hunden ligger rolig og sover i nærheten av deg, kan du vise håndsignalet til hunden, samtidig som du reiser deg opp, og setter deg ned igjen. Vis hånda igjen, reis deg opp og gå litt lenger, før du går tilbake til plassen din. Slik kan du trene inn dette signalet. Kom tilbake til plassen din før hunden reiser seg og følger etter. Det er ikke ment som noe ”bli-signal”. Om hunden reiser seg er det helt ok. Fortsett å bruke det likevel, så vil hunden lære seg det etter hvert. Målet er heller ikke at hunden skal bli liggende hver gang, men det vil etter hvert redusere antall gangene den reiser seg opp i løpet av en dag,. Den slipper da å bruke unødig energi på å skulle følge etter deg.

Tigging ved matbordet
Håndsignalet kan også redusere tigging ved matbordet. For valper eller andre hunder med lite selvbeherskelse, kan du sette en arm foran maten så de ikke kommer til, snu hode ditt vekk og vise håndflaten til hunden. Hold hånda der helt til du ser at hunden setter fokus på noe annet eller trekker seg litt vekk. Dersom du har litt tålmodighet de første gangene du trener på dette, vil det etter hvert holde å bare vise hånda noen sekunder før hunden velger å gjøre andre ting, trekke seg vekk fra maten eller i beste fall gå å legge seg ned.

.

Det dere ser på filmen er jeg som har mat, deler med Tellus, og så vil jeg ha den for meg selv. Jeg setter da markert frem håndflata til han(og gjesper i tillegg), samtidig som jeg evt blokkerer for maten jeg har så han ikke får tak i noe, og ser en annen vei for å ikke gi han oppmerksomhet. Her er han veldig sliten stakkar, så han reagerer ikke så raskt, men vanligvis tar det bare få sekunder før han snur og legger seg ned uten at jeg sier ett eneste ord.

2 thoughts on “Stoppende håndsignal

  1. Hei Therese! Det var en artig film-snutt! Jeg bruker også dempede signaler mye,og når Noddy og jeg er hjemme,uten forstyrrelser, kan vi faktisk være på kjøkkenet uten en lyd! Det er ganske artig, han må sitte ( eller ligge)en spesiell plass, HELE TIDEN, mens jeg gjør klart et måltid. Klarer han det,får han godbit:) Under den seansen bruker jeg hånd-signal, og «knips».
    Når jeg setter meg for å spise, tusler han inn i stuen. Og det gjør han nok, for da ignorerer jeg han totalt:)
    Men med ungene tilstede blir det vanskligere for han…og ikke orker jeg heller så mye da…ellers dreier alt seg om hunde-oppdragelse….så da må han heller være ute i garden:))
    God sommer til deg og Tellus fra vestlandet!!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s