Hva er dempende signaler

Hva er dempende signaler?
Det var førstegang da jeg leste boken «På talefot med hunden» av Turid Rugaas og en bok om dyrs følelser at hundeholdet mitt snudde fullstendig om. det åpnet seg en helt ny verden jeg ikke ante at eksisterte. Argumentet mitt i min hundetrening gikk alltid under: Jammen se hvordan hundene behandler hverandre, de er ikke akkurat snille i måten de leker og irettesetter hverandre på». Og derfor syntes jeg også det at å ta hunden i nakkeskinnet og i øre var en helt naturlig ting. Jeg fant jo fort ut ved å lese litt mer om hvordan hunder EGENTLIG kommuniserer, og bare ved å observere hundene med ett nytt syn, at dette overhode ikke stemte det jeg hadde praktisert og vært så fullstendig overbevist om at var riktig.

Hva er dempende signaler? Dempende signaler er enkelt og greit signaler som hunden sender ut for å i hovedsak unngå at konflikter oppstår. Hunden bruker signalene for å vise hvor vennlig den er, skape trygghet hos andre individer, for å vise at den er trygg og god og ikke vil noen andre noe vondt. Hunden kan også bruke dempende signaler for å dempe seg selv, for å dempe uro og stress og for å generelt roe ned omgivelsene rundt seg i form av høye lyder, bråe bevegelser og andre uroligheter.

De dempende signalene kommer lenge i forveien før hunden viser avstandsøkende signaler som bjeffing, knurring, glefsing og til slutt bitt dersom den ikke blir respektert. Signalene blir brukt som en slags prevensjon mot konflikter.

Hva skal man se etter? Det finnes mange signaler som hundene bruker bevisst, men som vi ikke er flinke nok til å oppfatte. I begynnelsen vil man også ha litt vanskeligheter med å se som hundene bruker ofte også og er tydelige, men ved å studere dette over tid, legger man kjappere og kjappere merke til det, og kan fortere og fortere  imøtekomme hundens signaler så den ikke føler seg overkjørt.

Dempende signaler:

Snu hodet til siden: Her møter Tellus på en elg for første gang. Her er han bare sunt skeptisk, beveger seg rolig, går rolig frem og tilbake, og tar hodet markert fra side til til side før han etter noen minutter turte å gå helt bort til elgen og snuse på den.

Slikke snuten/eller generelt rundt munnen/eller bare vise tungen og  Gjesping. Kameraet er i begge tilfellene her ubehagelig.

Gå i bue. Når Luna ser en annen hund og komme rløpende mot meg, løp hun i en markert og stor bue før hun kom til meg.
Svart hund: Fryseposisjon, Hvit hund, snu seg vekk

Snuse i bakken

Lekestilling. Akkurat i dette tilfelle er det nok mere invitasjon til lek, enn ett dempende signal.
Splitte opp/gå i mellom: Her to hunder som ble for voldsomme i lek, Paal går i mellom og det ender med at begge hundene går hvert til sitt, og Molly er midt i en «riste seg manøver».

Alle de jeg kommer på remsa opp(men det finnes flere):
– Gjesping
– Snu hodet til siden
-Snuse i bakken
– Snu seg vekk
– Fryseposisjon
– Slikke nese
– Sakte bevegelser
– Lekestilling
– Å sette seg
– Å legge seg
– Gå i bue
– Splitte opp/ gå i mellom
– Blunke med øynene
– Omdirigert adferd( at hunden begynner å surre med noe helt annet enn den egentlig skal for å flytte oppmerksomheten vekk).

Hvorfor er det så viktig at disse signalene blir ivaretatt, hørt og respektert? Alle hunder, uansett rase og uansett land de bor i er alle sammen født med dempende signaler og begynner å bruke dette med en gang de er født. Noen raser har dog sin særegne måte å kommunisere på også, men i bunn og grunn er det som regel det samme som går igjen hos alle.

Hovedgrunnene til at det oppstår konflikter mellom hund og menneske er som regel alltid pga kommunikasjonssvikt. Vi kan ikke lære hundene å snakke språket våres(selvom de dog forstår mye av det vi formidler), det blir derfor våres oppgave å lære oss til å forstå det hundene prøver å fortelle oss istedet.

Grunnen til at hunder biter er fordi vi tråkker over deres personlige grenser. De har lenge prøvd å fortelle oss ved dempende signaler at det vi gjør ikke er greit. Det er først etter de har prøvd dette lenge at bittet oppstår. helt ærlig, hvis ingen respkterer meg og mine grenser, da «biter» jeg også. Det som er synd er bare at en hunds bitt gjør større skade enn mitt. Og at hunden kan bli avlivet fordi den ber noen holde seg unna, det skjer ikke med meg. Selvom det er våres skyld at de biter.

Det er derfor ALLE mennesker som har med hund å gjøre burde studerer disse signalene, så vi kan samarbeide med hunden så det forblir harmoni mellom hund og menneske. Hvis du studerer en hund som er sammen med ett barn, vil du lett kunne se om hunden synes dette er greit eller ikke. Har du en hund du har kommandert i dekk, den ligger stivt på bakken, prøver desperat å snu hodet vekk der barnet surrer rundt den, sleiker seg rundt munnen og følger veldig med på barnets bevegelser, ja da er det på tide å fjerne barnet. Man kan ikke forvente at enhver hund skal tåle ALT. de er ikke roboter.

Dersom du derimot lar hunden «ordne opp selv» og være løs og fri, vil du ofte se at hunden vil undersøke barnet, surre litt rundt den, før den ofte velger å gå og finne på noe annet(med mindre man har en hund som e godt vant med barn og som trives godt med familiemedlemmet). Hadde hunden her enten vært i bånd, blitt kommandert strengt, og man lot barnet gjøre som den ville med hunden, ja, det er akkurat den perfekte oppsriften på å få en hund som biter barn på. Er det virkelig det vi vil?

Så ved å bevisst bruke endel av de overnevnte signalene i samvær med hundene, og å vike unna hunden eller ikke presse seg på når du ser hunden viser disse signalene, vil konflikter mye enklere unngås. Og både mennesker slipper unna med å bli skadet, og hunden slipper unna med å bli ufortjent syndebukk pga menneskers uvitenhet om hundens språk. Vinn, vinn situasjon!

Bruker alle hunder dempende signaler? I utgangspunktet JA. Men hunder som til stadighet blir straffet og undertrykt og overkjørt av mennesker, vil kunne miste flere og flere av disse signalene. Da vil man etterhvert kunne få en hund som ikke lenger prøver lenger å vise masse dempende signaler, men som raskere på å bite eller glefse uten noen særlig forvarsel. Fordi den har lært seg til å aldri bli hørt, derfor må den ta i bruk sterkere midler for at den skal bli respektert. Dette sier seg selv er svært lite gunstig. Men det oppstår. Dette kan også oppstå hunder mellom hunder. Opplever en hund til stadighet å aldri bli hørt av andre hunder( ved f.eks at eier utsetter hunden for ustabile hunder gang på gang o.l.) vil denne hunden også lære seg til å gi avstandsøkende signaler så fort den ser en anne hund, fremfor å bruke dempende signaler i forveien, og at begge kommuniserer og viser de er snille, før det ofte da ender i lek.

En hund som har mistet store deler av sitt språk vil kunne «trenes opp» igjen til å bli mere språksterk ved å omgås med språksterke og trygge hunder( i første omgang) og at menneskene rundt den har kjennskap til signalene, og responderer så fort de ser tegn på at hunden viser disse. F. eks. hvis en mishandla hund som ikke stoler på noen kommer i hus, vil denne hunden antageligvis ha først stort behov for å bli kjent med omgivelsene helt uten kontakt av mennesker, deretter kan menneskene vise seg litt og litt. men derimot hvis hundene på god avstand viser tegn til demping, respekterer mennesket dette ved å snu seg vekk, evt gå ut av rommet o.l. Fortsetter man med å gradvis tilnærme seg disse hundene, og at man samtidig repsonderer riktig på signalene de gir, vil de sakte men sikkert bygge opp tillitten til mennesker igjen, og lære seg til at dempende signaler som de viser blir hørt.

Husk at Hundene velger IKKE oss. Det er VI som velger dem. Ergo, vi har ansvaret for å gjøre det vi kan for å ivareta hundene våres. De er født med ett språk og instikter som vi ikke kan ta fra dem, men som vi er nødt til å tilpasse oss slik at vi kan leve i harmoni med menneskets beste venn.

Jeg tenkte jeg skal skrive litt flere dempende signaler-innlegg og hvordan vi bevisst kan bruke dette i hverdagen våres sånn etterhvert, så følg med!Klar og tydelig tale(litt sinna bossy tispe) som løfter på leppa til den unge idioten Tellus. Han responderer da med å sleike seg rundt munnen, stå musestille, og etterhvert snu hodet vekk.
Les mer her om hvordan bruke dempende signaler i hverdagen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s