Smattelyd

SMATTELYD/KONTAKTLYD

Hva kan den brukes til? Den kan generelt brukes til å få hunden din vekk fra situasjoner du ikke vil den skal være i, enten ved å være i forkant av det som kommer og smatte den vekk, eller å smatte den ut av en situasjon den allerede er i. Det kommer an på hvor solid smattelyden er innlært og ikke minst på hundens interesser/instinkter på hvor godt lyden vil fungere.Videre kan det brukes f.eks til dette:
– I passeringer av alt mulig – hunder, mennesker, syklister, joggere, katter osv:
Smatt på hunden din, gå i en bue rundt det du smatter den vekk fra, belønn og gå videre.
– For å unngå at hunden går bort til ting du ikke vil den skal ha noe med å gjøre som f.eks hestebæsj, søppel i veikanten, råtne epler på bakken, isen til en liten unge osv.
– Dersom du har en engstelig hund, er smattelyden også fin å bruke for å unngå negative situasjoner og for å unngå at de oppstår, da er man i forkant, smatter med seg hunden før den rekker å reagere og går videre.
– Båndtrening. Vi kan lære hunden å følge kroppen våres, og å smatte den i motsatt retning før båndet strammer seg

Viktig å huske på:

– Bruk gode godbiter
– Gå etter hvert gradvis over på variabel belønning ettersom hunden lærer seg lyden godt(dvs nedtrapping av belønning, men dersom den aldri få belønning, eller får belønning for sjeldent vil smattelyden bli gradvis dårligere og dårligere).
– Gi alltid jackpot(julaften for hunden) dersom hunden din kommer på smattelyden der det er stor forstyrrelse for den og det den går vekk fra er av stor verdi for den.(f.eks en annen hund)

Fokuser på nøye og god innlæring

Jeg personlig vil at hunden i begynnelsen skal snu seg mot meg med en gang jeg smatter uten nøling og at den bare MÅ noe annet før den kommer. Jeg vil også at hunden skal synes dette er gøy, og du ser den kommer til deg i stedet for det den driver med fordi den synes du og belønningen den får er kulere. Her er det viktig med timing, kjenne hundens nivå i treningen og hva den tåler av forstyrrelser. Det er også viktig å ikke overdrive treningen og stå på samme nivå hele tiden uten å gå videre, da vil hunden antageligvis bli lei og kjede seg.

Vær alltid i forkant og bruk i begynnelsen god avstand til det du trener på. Har du for eksempel en utagerene hund, bør du sørge for at hunden får den avstanden den trenger for å lykkes. Smatt på hunden allerede når den andre hunden er ett godt stykke unna, gå i en bue vekk fra den andre hunden. Grunnen til at vi bruker å gå i bue er fordi dette er ett dempende signal som hundene selv bruker i møter med andre. Mink gradvis avstanden etterhvert som hunden mestrer situasjonen.

Legg merke til når jeg smatter han vekk fra godbitene. Første gangen vnter jeg en god stund til jeg ser at han trekker seg litt vekk og gir opp. Neste gang smatter jeg tidligere. Reagerer ikke hunden din på smattelyden her, må du kaste godbitene lenger vekk og sørge for at det er godbiter med liten verdi kontra det du har å belønne med. det er orresten en smule trøtt Tellus som trener her, derfor ikke så mye fres i trenignen:p

Innlæring:
– Finn en nøytral lyd du føler den komfortabel med, og får god lyd på.
– Stå stille, ha hunden foran deg, smatt og gi godbit, smatt gi godbit, og repeter dette 2-5 ganger.
– Stå stille, ha hunden foran deg, smatt når den ser på noe annet, og gi godbit dersom den snur seg mot deg, repeter 3-5 ganger
– Smatt, gå ett skritt vekk fra hunden, og belønn dersom den kommer etter deg
– Smatt, gå to skritt vekk fra hunden og belønn, repeter noen ganger
– Gå lenger og lenger strekning før hunden får belønning, smatt gjerne også en gang, gå noen skritt, smatt igjen og skift retning og så gi belønning.
– På tur når du ser ett annet menneske på lang avstand, og hunden din ser dette, smatt gå ett par skritt og gi godbit
– Dersom hunden din er glad i mat og du ser det ligger noe godt i veikanten, ikke la hunden din gå bort til det, hold igjen båndet(ikke dra i det!)stå stille, vent til du ser at hunden skjønner at den ikke får gå bort, DA smatter du og går noen skritt vekk, dette er en jackpot situasjon for en sulten hund.
– Videre er det bare å være kreativ i forstyrrelsene for å styrke lyden.

Lykke til.

Legg merke til når jeg smatter han vekk fra godbitene. Første gangen vnter jeg en god stund til jeg ser at han trekker seg litt vekk og gir opp. Neste gang smatter jeg tidligere. Reagerer ikke hunden din på smattelyden her, må du kaste godbitene lenger vekk og sørge for at det er godbiter med liten verdi kontra det du har å belønne med. det er orresten en smule trøtt Tellus som trener her, derfor ikke så mye fres i trenignen:p

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s