Kjærlig, tydelig og konsekvent

Supernanny
Jeg sitter stadig og får med meg Suprnanny på tv2. Jeg syns det er vanvittig fascinerende hvor likt hun jobber slik vi jobber med hundene. Jeg ser at mange av problemene også bunner i det samme med barn som jeg møter på av hundeproblemer. Og at og mange av løsningene blir det samme (dog med en litt anenn vri fordi det er forskjellige arter).

Mye går på at flere barn ikke føler seg sett, dermed gjør de alt de kan for å få oppmerksomhet. For når de gjør ting de absolutt ikke skal, får de masse oppmerksomhet. Så selvom den er negativ, blir de likevel sett.

I tillegg er det mye mangel på grenser i huset som ofte gjentar seg. Jo Frost er utrolig dyktig til å lage regler i huset. Både for de voksne og for barna. Hun er ekstremt tydelig i sin tale. Og ber og foeldrene være tydelige med få ord. I tillegg er hun ekstremt kjærlig, og svært opptatt av at det kun skal være en tydelig beskjed, en advarsel, og dermed konsekvenser om tilsnakken ikke blir hørt.jo-frost-s-confident-toddler-care

I dag tok moren i huset og gjorde denne tilsnakken ved å stå over barnet sitt, og ta tak i barnets kinn og holde de fast mens hun snakket. Altså, jeg tror ingen hadde løftet ett øye engang, ifht at de syns hun var for hard. Men hun fikk da kritikk fra Jo, fordi hun ikke skal ha truende tone eller kroppspråk, men sette seg ned på barnets nivå, og kommunisere på den måten. Altså, barnet skal ikke få kjeft, men det skal få en rettledende beskjed om at slik kan man ikke gjøre, og hvorfor. Og deretter konsekvenser i form av at «friheten» til barnet blir strammet inn. F.eks at barnet måtte holde sine ene hånd på barnevogna, fremfor å få lov å løpe fritt. Derimot når barnet hadde vært flink, fikk han friheten igjen, og masse ros dersom han hørte på når moren sa stopp. Hørte han ikke, måtte han holde i vogna igjen. Altså konsekvenser. Men uten kjeft eller negativitet.

Luna og grensesetting
Etter at Luna ble syk, har hun hatt større behov for å være med overalt, liker dårlig å være alene, og hun er generelt mere intens i veldig mye. Vi sørger jo derfor for at hun får tryggheten hun trenger. Men i tillegg har jeg jobbet endel med at hun likevel ikke trenger å følge etter meg overalt til enhver tid. Fordi hun har vært så intens, har det faktisk vært en ganske stor jobb før det viste resultater.
574527_10151761042852222_296908980_n
Det viktigste jeg egentlig har gjort er å hver gang hun har fulgt etter meg er å bare vise hun tilbake til sofaen eller senga, eller det stedet som hun lå i. Rett og slett bare følge hun tilbake til plassen sin. Og det er ikke snakk om at 3-5 repetisjoner var nok. Her har jeg virkelig måttet stå på. Det jeg og har hatt fokus på, er at irritasjon er strengt forbudt. Jeg har gått inn i treningsmodus. Og da har jeg somregel veldig god tålmodighet. Og er veldig nøytral i hva jeg gjør og utsonder av følelser.

Jeg har ikke gitt hun noe oppmerksomhet, annet enn at jeg har vist hun tilbake til plassen sin. Gang på gang på gang. I tillegg har jeg vært kjempenøye med å bruke håndtegn til henne når jeg går igjen. Tellus kan dette kjempegodt, men Luna har av en eller annen grunn ikke lært det, tiltross for at jeg har brukt det mye.

I tillegg har jeg i andre settinger lært gradvis inn håndtegnet på henne ved at vi har vært i samme rom, og jeg har gitt hun håndtegnet og bare reist meg opp fra sofaen, for så å ha satt meg ned igjen. Og at jeg har gitt håndtegnet og bare har gått kjapt ut av rommet og kommet tilbake med en gang.

Det har tatt tid og mange repetisjoner, men heldigvis har det hatt god effekt. Nå de gangene da hun glemmer seg litt, og kommer etter meg likevel, og jeg bare går noen skritt sammen med henne mot der hun lå, så tripper hun stolt avgårde, for hun visste jo egentlig hva hun skulle! hehe. Men hun vet nå hva håndtegnet betyr, og behovet for å følge etter meg er minsket betraktelig. Jeg har måttet bruke tid på å lære inn henne dette på nytt. Men det har nå gjort at hun i de fleste settinger vet at det ikke skjer noe, og hun kan dermed bli liggende og sove istedet.
393511_10151407499022222_690995685_n
Det hele har i hovedsak blitt gjennomført ved at jeg er konsekvent, og alltid følger opp. Men at måten jeg gjør det på er tydelig og kjærlig. Jeg bare viser hun hva hun skal på en rolig og tydelig måte. Og det er ikke mere som skal til. Jeg anbefaler alle å ta seg en titt på «Supernanny». det er ekstremt mye man kan lære deg i forhold til å forstå hvorfor barna starter med uønsket adferd, hvorfor det fortsetter, og løsninger på hvordan man kan få en harmonisk familie igjen. Ifht alt jeg ser av både hundetrening og «mennesketrening», er måten hun tar tak i problemene på, ser individet og rettleder, veldig likt hva vi med våres utdannelse gjør og har fokus på for å skape harmoni igjen (dog mange andre ting og, og ikke minst forskejllige ting fordi hunder er forskjellig fra mennesker, men det er en grunnholdning og tankegang som jeg syns er veldig fin å ta med seg videre og lære av). Jeg har forøvrig skrevet ett generelt innlegg om grensesetting her.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s