Innlæring av dekkmarkering

For å kunne lære inn dekkmarkering, bør hunden kunne dekk frivillig og flytende. Her er en liten film av Tellus og jeg som trener dekkmarkering. Vi er veldig i startfasen, men jeg ser at han allerede har begynt å forstå at gjenstanden skal være mellom labbene, men vi er ikke på stadiet der han klarer å forflytte seg etter pinnen enda.

1. Start med endel repetisjoner av frivillig dekk i front, adferden bør ha god flyt.
2. Begynn å legg gjenstanden i front rett før hunden legger seg og i den posisjonen du ser at hunden legger seg og får gjenstanden mellom fremlabbene.
3. Legg gjenstanden foran deg før hunden legger seg.
4. Skift posisjonen din så hunden må dekke fra flere vinkler med gjenstanden mellom beina.
5. Lær hunden å flytte labbene sine etter pinnen. Dette gjøres ved at man tar forflytninger til siden ganske tett(altså går kun ett skritt mot en annen retning).
Etterhvert skal du kunne flytte sporpinnen på yttersiden av den ene labben, mens hunden ligger, og hunden skal forflytte labben sin så pinnen ligger mellom begge fremlabbene.
6. Ta hele øvelsen ut i forskjellige miljøer og generaliser den godt
7. Lær hunden å dekke selv ved lukta av gjenstanden ved å gjemme den veldig enkelt under f.eks litt mose. Husk å gjemme så hunden ser at du legger ut pinnen de første gangene, og du skal legge pinnen i nærheten av hunden så det ikke blir for vanskelig!
8. Dekkmarkering i sporet. Når hunden kan flytende å søke etter pinnen for så å dekkmarkere, kan man ta øvelsen ut i sporet. Om hunden markerer på pinnen i sporet, er det såklart jackpot! Deretter ta flere repetisjoner etter funn av pinnen der hunden i sporet forflytter seg og tar enda flere dekkmarkeringer på samme pinne.

Så er det bare å trene videre på å opprettholde god interesse for gjenstander i sporet. det er også enkelt å videreføre øvelsen der hunden skal starte å markere på andre gjenstander enn dere tidligere har trent på.

Jeg har aldri trent inn dette før, men skrev ett raskt sammendrag av filmen jeg fant hos canis og tips jeg fikk av snille sjeler på nettet. Så dette er kun en overfladisk innlæringsvei så om det er noe feil eller mangler, så beklager jeg det;) Skal legge ut flere filmer etterhvertsom vi kommer videre i treningen:)
Resten og hele oppskriften kan du se på canis tv HER (men du må være medlem)

3 thoughts on “Innlæring av dekkmarkering

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s