Sportrening – Få nesen ned

Tellus og jeg har gått en god del spor den siste tiden. Det har dog vært ett lite opphold pga kulda nå, men så fort gradestokken blir litt mildere, så er det påan igjen.
Planen er å få skrevet en god og lengre artikkel om ID-spor. Innlæring og forskjellige momenter man bør trene på. Må bare få lest en bok først, for enda mere inspirasjon;)

Når man trener ID-spor er det viktig som i all annen type trening at man legger opp treningen riktig, og trener forskjellige momenter. Vi har en lengre periode nå trent på litt «nyinnlæring» av å gå spor. Rett og slett fordi Tellus har fått lov til å gå unøyaktige spor tidligere. Så målet med denne type trening har vært å få han spornøye, og å få nesen hans ned. Og får å få til dette er det også viktig at konsentrasjonen og tempoet/stressnivået ikke er for høyt. Rådene jeg kommer med krever at man allerede har en sporinteressert/motivert hund. Har man ikke det bør man heller trene opp sporlyst.

Her er ett typisk spor jeg beskriver i teksten under. Her er det krysninger av hund og menneske 4 steder.
Vit hvor sporet går
For å få nesen ned har vi rett og slett gått mange spor på  åpne plasser. Spesielt på gressletter i litt rått vær, for da ser man enkelt hvor sporet går. I innlæringen er det svært viktig at man vet nøyaktig hvor sporet går, dersom du vil lære hunden din til å gå sporet nøyaktig. Uten at du selv vet hvor sporet går, kan du heller ikke vite hvor nøyaktig din hund går sporet. Når hunden begynner å bli dreven skal man såklart stole på sin egen hunds ferdigheter. Og ikke alltid vite hvor sporet går. Men i innlæringen kan dette være lurt.

Godbiter i sporet
For å få nesen ned har jeg måttet legge endel godbiter i sporet. Jeg har ikke gått rene godbitspor som mange går, men jeg har lagt godbithauger med jevne mellomrom(typ ca 20 skritt i mellom) for å bygge opp en forventing om at helt nede på bakken vil det finnes noe godt. Dette har hatt kjempegod effekt på Tellus. Bakdelen man bør tenke på ifht dette(etterhvert som treningen gir reultater) er at ved å legge slike godbithauger er det enklere at hunden går litt på overvær etter godbiten, istedet for å gå kun sporet. Så dette bør man vende hunden av med etterhvert. Annen belønning jeg bruker for å avslutte sporet med er å kaste en leke over hundens hode når jeg ser han virkelig går bra! Jeg har altså ingen sporslutt i disse korte innlæringssporene, men avslutter når jeg føler for det. Men dette forutsetter såklart at man har en lekelystig hund, hvis ikke blir det jo ingen belønning for hunden. Dette bør man teste ut på forhånd.
579668_10151127959972222_1996782746_n
Hold igjen i lina
Noen hunder er svært sensetive på at man holder igjen i lina, og det kan dermed drepe litt av sporlysten dersom man holder de igjen. Da er man heller nødt til å gå spontanspor(man går tilfeldigvis på ett spor i vanlig «turmodus, uten å peke eller noe for hunden, men ser om den frivillig går sporet), der man har belønning klar DERSOM hunden går bra i sporet, og dersom den ikke gjør det, så får man bare late som ingenting og gå videre på «tur». Men det jeg har gjort ifht Tellus er å holde han igjen i lina dersom han har skeina ut av sporet. Tellus kan ofte se ut som han er fullstendig på sporet, og har likt drag som om han er på sporet, men kan likevel være helt utenfor. Derfor har det vært ekstra viktig for meg å vite nøyaktig hvor sporet har gått! Så når han da skeiner ut av sporet, står jeg bare passiv og holder igjen. Og så fort han kommer tilbake på sporet er det kjempeviktig at jeg slipper opp og går etter han som en respons på at det han gjorde får han støtte på. Dersom man her gir hunden ett rykk i lina og holder igjen, kan dette være veldig negativt for flere hunder. Så vær obs på dette!

Flere utfordringer
Etterhvert som hundene går disse sporene nøyaktig og konsentrert, kan man begynne å legge på forstyrrelser som kryssende mennesker og hunder underveis i sporet. Igjen er det svært viktig å vite hvor forstyrrelsen eksakt har passert for at man skal kunne belønne hunden for å ikke følge denne forstyrrelsen, men fortsette på det sporet den skal følge. Dette gjøres ved å legge belønning ca 50cm rett etter krysningen. Jeg skal gå nøyere inn på dette senere.

Minke stresset hos hunden
Noen hunder er veldig høye i sporet. For å få en nøyaktig og god sporhund, må man også se på hundens stressnivå. Da er man nødt til å finne ut hva som stresser sin egen hund, og prøve seg frem litt. For mange hunder kan det være ekstra stressende å være på trenngssamlinger. Da er forventningene så høye, kanskje sitter flere hunder og piper etter å komme ut, og det er generelt høyt stress. Da kan det være lurt å legge spor på steder der hunden ikke har forventninger til at man skal gå spor. Gå en liten tur, og kanskje halvveis i turen har du lagt ett spor. Gå da sporet og gå tur videre… Ofte bruker jeg også figuranter i sporene jeg går. Men dette ser jeg også øker stressnivået til Tellus(motivasjonen er enda høyere, noe som er BRA, men likevel ikke bra dersom vi skal trene på å gå rolig). Noen hunder kan også ha godt av å få ett stort godbitsøk(bare strø masse godbiter over ett støre område), for å lande litt før de går selve sporet. Å trene på spor i lite stressende miljøer gjelder såklart i hovedsak i en periode der man ønsker å øke spornøyaktigheten, ikke for «alltid».
540357_10151097761657222_1936516147_n
Øke konsentrasjonsevnen
En hund som må konsentrere seg mer for å finne frem, vil også automatisk bli litt roligere. Altså at man ikke gjør det altfor lett for hunden, men gir den utfordringer kan også gjøre at de må skjerpe seg mere. Dette kan gjøres ved å f.eks ha lang liggetid på sporet. Start først med en time, før man øker gradvis mer og mer. Nå er sporene jeg har beskrevet over relativt enkle. Men ved å lage sporet lenger, med flere vinkler etc, må hundene allerede skjerpe seg litt. Ellers kan det på andre type spor være lurt å gi hundene passelige utfordringer. Blir det for lett for de, er det mange som slurver.

Det finnes mange forskjellige måter å lære inn dette på, men her har jeg bare beskrevet slik vi har gjort det, og hva jeg har følt har fungert veldig bra på Tellus. Det er nå sjeldent vi går slike type spor om dagen, fordi jeg etter en god del slike spor fikk opparbeidet en fin nøyaktighet. Derimot så varierer jeg mellom alle type spor vi går relativt ofte:)

4 thoughts on “Sportrening – Få nesen ned

  1. Veldig bra skrevet for oss som vet hva du snakker om 🙂 haha 🙂 kansje linke til eller lage et innlegg om hvordan du legger opp et spor for de som ikke vet det? 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s