Oppdateringer på Tellus – NESTEN voksen gutt:p

Det er liksom flere og flere brikker som faller på plass i tellus sitt liv. I mitt og forøvrig. vi lever jo forøvrig sammen.jaja:p Uansett. I veldig mange tilfeller nå føler jeg at jeg har en fullstendig normal hund. Og jeg har funnet ut av det at jeg ikke lenger gidder å nevne ting for folk som ikke kjenner han eller meg om hvordan han kan være og evt har vært for å få forståelse for hvordan Tellus funker. Årsaken til det er rett og slett fordi de tingene han fortsatt sliter litt mer er ting virkelig INGEN forstår med mindre de har hatt en slik hund selv. Og i og med han nå er såpass velfungerende og oppegående, og egentlig eksemplarisk som han nå er, så blir det bare dobbelt så vanskelig for folk å forstå at denne gutten har vært og iblant er litt spesiell.

Men vi har jo vært litt på ferie etc. Og jeg har jobbet litt rundtomkring der han har måttet være med i flere dager i strekk med mye mas og kjas. Og i de settingene har jeg merket at det har blitt ALTFOR mye for han. Og det er her forskjellen ligger. På det nivået vi har i våres vanlige hverdag så fungerer han ypperlig. Fordi han er trent opp til det. Og fordi han fungerer ypperlig opptil ett visst nivå. Men overstiger man dette nivået brytes både selvtillitten, stressmestringen og all lærdom han egentlig kan sammen. Og det er her hovedforskjellen på en «normal» hund og Tellus ligger føler jeg. Når man overstiger det nivået. Både det at nivået hans ikke kan strekkes så langt. Og det at konsekvensene av det blir så negative. Og på vanlige hunder vises ikke dette like godt. Man kan gjerne få en overtrøtt eller generelt bare sliten hund, men somregel tåler de hard påkjennning sålenge de får hvile ut. Men for tellus etter altfor store påkjenninger kan han faktisk trenge alt fra 4-10 dager med ekstremt rolige dager. For hvis han ikke lander får jeg virkelig en «problemhund» igjen. Som både blir engstelig, stressa, overreagerer og definitivt ikke hører eller «kan» noenting. Det er rett og slett som å skru av og på en bryter. Natt og dag.

For når han funker er han virkelig en drømmehund. Vi koser oss veldig om dagen. Jeg har nå begynt å prøve å ta med han jevnlig på turer og ting der han pushes litt mere både fysisk og psykisk for å prøve å utvide hvor mye han tåler av stimuli uten å falle ned i «gropa» slik jeg beskriver over. Vi har jo siden vi flyttet gått skogsturer løs veldig ofte. Og gått lenger turer enn han er vant til. Det blir gjerne sånn når du har en utagerende hund og det er folk og hunder OVERALT så går man ikke så mye tur.. Men NÅ derimot. Kan vi gå alene mange steder, og dermed utnyttes det såklart! så han har uten tvil fått bedre kondis og er i god form. Eller. Kunne vært veldig mye bedre men ifht hvordan den har vært. Så vi ahr på en måte gjemt bort miljøtrening og slike ting litt, rett og slett fordi det har vært så deilig å føle seg avslappa på tur! Altså vi har ikke bare gått tur i skogen de siste 3 månedene:p langt ifra, men vi har heller ikke hatt faste miljøtreningsturer 5 ganger i uka slik vi hadde før! hehe. Men nå føler jeg vi er klare for litt mere action og utfordringer begge to.

Vi har også nå fast begynt å gå to forskjellige runder der vi blir tvunget til at det skjer litt mere på tur rundt oss. både av biler, møter på folk og generelt mere stimuli enn man finner alene i skogen. Det er jo ikke direkte miljøtrening, men likevel er det på en måte det for Tellus, fordi det stimulerer hjernen hans mere enn ved å gå disse turene  når vi gjemmer oss i skogen. Men likevel er det veldig «enkel» stimuli, pluss litt lenger å gå fysisk,  så planen er å gjøre dette egentlig hver dag i tillegg til andre aktiviteter, og se hvordan det går.

Nå de siste kveldene har jeg blandt annet tatt med meg Tellus og gått ned til nærmeste bensinstasjon og kjøpt is! Jeg ber han bare pent vente utenfor(jeg ser han hele veien ogjeg ser og om det kommer noen) og så får han såklart belønning når jeg kommer ut igjen. Så nå harvi herved fått oss ny favoritthobby(eller jeg), nemlig å gå kveldstur til bensinstasjonen for å kjøpe is med Tellus.  Grunnen til at dette føles så bra er fordi han får være med på sånne ting som andre får delta på! Og jeg føler jeg har en fullstendig normal hund når jeg kan gjøre slike ting med han. På disse turene risikerer jeg å møte på andre hunder, men skrekken min for det er liksom ikke der i samme skala som før. For nå får vi så sjeldent utageringer at jeg føler at gleden og mestringen både han og jeg får ved å kunne gjøre slikt, veier mye mere opp, selvom vi evt får en nedtur ved en utagering.

Ifht folk kan han fortsatt reagere negativt på noen. Og da ikke abre litt, men VELDIG. Men sålenge dette er folk jeg kjenner, og kan instruere, og han evt kan være løs, så løser faktisk situasjonen seg. Det gjorde den IKKE før. Fordi så fort han var løs, stod han på egne ben, kontra å få hjelp fra meg, og det takla han dårlig. Men nå er han blitt såpass voksen at han klarer dettte mer og mer. Men de fleste folk syns han bare er hyggelige. Har vært flere epsioder i sommer der vi har vært på tur der både barnefamilie og andre så gjerne vil klappe han. Jeg sier at han kan være litt usikker, og ber de la han snuse først, sånn just in case, selvom jeg vet det vil gå bra. Bedre å være litt føre var. Det eneste han gjør er å snuse og undersøke litt for så å stelle seg opp med rompa mot de og nesten sette seg på fanget og vente på kos. hihi. ganske stolt mamma da, ja! 😀

Nå i ferien har vi som sakt reist endel rundt, og kosa oss.Men det har blitt litt mye stimuli på en gang. både nye folk, nytt sted, tursteder der det skjer mye, og mye aktivitet «hjemme» så han ikke har fått hvilt mellom slagene. Og da bikker det litt over. Men målet og håpet mitt fremover blir at han ved treningsopplegget jeg nå har i hodet mitt, skal kunne øke tåleransen sin ifht dette med tid og gradvis trening. Føler liksom vi har kommet ett sted videre. Nå kan dette kapittelet «lukkes» og vi starter ett nytt ett, med nytt fokus, fordi alt det andre har vi nå faktisk kommet oss gjennom og mestret. Vi tar såklart med oss all lærdom og erfaringer vi har gjort, men vi ha faktisk klatret endel hakk opp i livet:) Og det føles veldig bra!

Så etter all latskapen i skogen, har vi nå både fått litt dilla, eller jeg, på både spor, rundering og jeg har faktisk planer om å terpe på litt lydighetsøvelser. Jeg har også planer om å lære Tellus å melde på både folk og evt hunder. Rett og slett fordi utageringen med hunder står litt fast. Å omgås andre hunder, være sosialt mye flinkere enn før og generelt være rolig rundt andre hunder er han DRIT flink til. Men å passere fremmede hunder på gata sliter vi fortstat med. Så føler faktisk vi må trene inn noe for å bryte ett adferdsmønster han tydeligvis har lagret godt i minnet sitt. Så jeg føler nå at vanen hans dominerer over usikkerheten hans. Så det blir rett og slett her å være kreativ å finne nye veier å gå. For ett års tid siden, ville ikke dette vært noe lurt, men nå, når han er kommet dit han er, føler jeg det er riktig. Fordi han har blitt såpass selvsikker både blandt andre hunder og generelt i livet at vi nå har en jobb med å bryte dårlige vaner. jobbinga tar jo aldri slutt! haha. Men å faktisk ha klart å fjerne så mye usikkerhet som vi har, er jo ett kjempesteg. Uten det ahdde det jo blitt feil å skulle jobbe vekk vaner. Viktig å ta ting i riktig rekkefølge.

2 thoughts on “Oppdateringer på Tellus – NESTEN voksen gutt:p

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s