Å dekke over hundens problemer

Det jeg syns er så unikt med utdannelsen man får hos Turid Rugaas er det faktum at man ser på helheten av hundens liv og setter i gang tiltak i både hverdagslivet, ifht mental og fysisk helse og til slutt jobber med selve hovedproblemet der hunden viser symptomer på adferdsproblemer. Adferdsproblemer er veldig ofte sammensatt, og selvom en hund utagerer på mennesker på tur, er det ofte mye mer som skal til for å få hunden tryggere, enn å bare trene på passering av mennesker.

Veldig mange hundetrenere føler jeg jobber vekk problemet så det ikke synes for oss mennesker. Altså symtomene trenes vekk. Men om hunden som utagerer, og som tydelig er redd for mennesker vil føle at redselen er borte er en helt annen side av saken. Selvom vi lærer hunden til å ikke få lov til å være aggressiv, og utøve aggressive handlinger, vil ikke det dermed si at aggresjonen er borte, men at den fortsatt er underliggende  og kanskje kan gjøre utspring andre steder enn hunden pleier å være «agggressiv. Det er viktig å lære hunden alternativ adferd til den uønskede adferden, men jeg føler det ofte er mye mer enn det som ofte trengs.

Jeg snakket for litt siden med Turid med litt ting rundt dette å ha konsultasjoner. Og hun var veldig på dette at vi måtte ikke være så opptatt av å trene vekk det hunden sleit med. Men å finne ut hvorfor hunden gjør som den gjør, og sette i gang tiltak utifra det istedet. Og det var godt å få den påminnelsen, for det er jaggu meg enkelt å bli påvirket av litt «enkle» tiltak når det er det som regjerer innen hundeverdenen når det kommer til å fikse hundens problemer.

Jeg kan jo nevne det at de vanligste tiltakene som blir å settes i gang ved konsultasjoner jeg har hatt går i hovedsak ut på å ta fra hundene vokteransvar, få eieren til å fjerne sin oppførsel som trykker ned sin egen hund eller viser totalt feil signaler/forsterker den uønskede adferden, få hunden til å bli en større del av familien/bli sett, stressreduksjon, få hunden til veterinær! respektere og lære seg hundens signaler(gjelder både for eiere og de som omgås hunden) og til slutt kommer da evt passeringstrening, miljøtrening eller hva hunden eventuelt måtte trenge av praktisk trening. For uten å trene på det hunden ikke mestrer vil man ikke nødvendigvis komme i bokt med problemet. Men uten å både fjerne stress fra hundens liv, få den til å bli mere respektert og f.eks å få hunden fysisk frisk, så er det fullt mulig at treningen ikke vil vise noe som helst resultater, eller definitivt ikke forsvinne!

Så det er viktig når man har en hund med adferdsproblemer, at man ikke kun ser problemet, men ser på faktisk hele livet og hverdagen til hunden, for at hunden skal få sjangs til å bli en mere harmonisk hund og ikke minst for at eierne skal legge fra seg vaner som hjelper til med å opprettholde eller forsterke hunden problemer. Men dte handler ofte om uvitenhet. Heldigvis. Og uvitenhet er absolutt formbart!

6 thoughts on “Å dekke over hundens problemer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s