«Mentaltesting» av Tellus

Som sakt var jeg for to helger siden i Sverige på hundepsykologutdannelsekurset. Les mer om hvor fantatsiks flink Tellus var her;)

Ett av temaene vi gikk nøye igjennom var mentaltesting av hund. Og på søndagen skulle vi teste våre egne hunder i dette. Det var ikke alle momentene en vanlig MH består av, fordi de hadde laget sin egen «versjon», men det var vel bare ett par momenter som var litt annerledes.

Jeg må bare si det at jeg fortår ikke hvorfor folk mentaltester hundene sine  i hytt og pine. Jeg forstår om man driver med bruks og tjenestehunder og  man trenger å kartlegge hvordan hundene ligger ann mentalt og at de har riktige reaksjoner ifht alle utfordringene som dukker opp. Og i noen sammenhenger ifht videre avl. Men når folk som har en allerede usikkerhund blir anbefalt å ta en mentaltest av hunden blir jeg ekstremt oppgitt.

Om man vet at man har en hund som reagerer på enten folk, andre hunder eller andre miljøpåvirkninger, så ser ikke jeg poenget i å få dette bekfretet på ett papir, start heller  jobb med problemet og få bikkja selvsikker og trygg på det den ikke mestrer! En slik hund kan heller få «sjokkskader» og evt traumer av en slik test. Særlig hvis testlederne ikke stopper og avbryter testen i tide. Læreren våres fortalte omat det var en god del testledere som «tynet» og lot hundene ta hele testen, selvom de strøk på første momentet og det var tydelig at hunden ikke ville stå på noe mer og ekvipasjen hadde såpass mye å jobbe med at det var ingen vits i å se mer av hunden.

Forstå meg rett altså, jeg synes ikke nødvendigvis at en mentalttest er «tabu», men jeg har veldig lite forståelse for privatpersoner som skal teste bare for «moroskyld». Her kan du se en liten filsnutt fra ett av momentene som består av to spøkelser:
Ganske tydelig her at denne hunden har fått endel kjeft og rygg oi båndet tidligere, men det er jo en annen sak.. Filmen er en tilfeldig fra youtube.

Jeg ser på filmer på nettet at det varierer litt ifht hvordan testen legges opp. Men det er momenter som lek med fører, lek med figurant, jaktlyst, bytteforsvar, håndering av andre mennesker, spøkelsene man så på filmen, en «mann»/figur som plutselig spretter opp midt i skogen og endel flere ting (har ikke satt meg så veldig inn i detaljene her så blir lite fagspråk).

Men som dere da skjønner tok jeg ikke Tellus med i denne testingen. Av den enkle årsak at jeg vet nøyaktig hvordan han er i forskjellige situasjoner, og han er en hund under TRENING med store fremskritt ifht usikkerhet ovenfor både miljø og mennesker, og da å utsette han for rett og slett svært ubehagelige ting pga en test er bare i mine øyne ren idioti. Og jeg håper også at andre mennesker med usikkre hunder holder seg unna slike mentaltester med hunden sin og helelr starter å jobbe med problemet og bygge opp hundens selvtillitt istedet for å bryte den ned igjen ved en slik test.

Tellus er blirr kjempeflink til å mestre ekstremt mange utfordringer i hverdagen sin som han møter på, men å la han skremmes av både plutselig lyd, ett «monster» som plutselig dukker opp når vi går tur og at han skal presses opp i situasjon med andre hunder og mennesker jeg vet han pr dags dato ikke vil takle, så var det ganske klart at vi styrte unna.

Men vi deltok på tre momenter. Tre momenter som jeg visste han ville takle og som jeg så på som svært «ufarlige». Det ene var lekelyst. Tellus syns lek egentlig er veldig gøy, men i og med at leken foregikk i ett fremmed miljø han ikke hadde sjekket ut først og med fremmede leker, så ble reultatet «ingen lekelyst». Men jeg vet jo med meg selv at Tellus leker som bare det, sålenge han får noen minutter å undersøke omgivelsene på og føler seg trygg, så er ikke lekelyst noe problem. Han hadde også lek med figurant, her kan der epå bildene se hvordan han reagerte. det er ganske tydelig at han fant null interesse i å leke med en fremmed noe som heller ikke var uforventa. Her ser dere han løper mot figuranten, før han bare løper tilbake til meg og egentlig «ber meg om hjelp», fordi han syns dette var relativt teit. Og dette synes jeg var en kjempefin reaksjon på at han ikke ville leke, særlig i og med at momentet ikke varte så lenge, så fikk han en erfaring om at det går ann å gå vekk og til meg når noe dukker opp.

Det andre var reaksjon ifht andre hunder. Vi skulle en og en ta ut hundene våres og se generelt hvordan de reagerte på hunder i bevegelse og når vi bare stod der. Vi hadde såpass god avstand og biler litt imellom som barriere, det var grunnen til at jeg ble med. Men det var to av hundene som utagerte mot hverandre, og jeg skal ærlig talt innrømme at jegtok ikke Tellus ut før de holdt kjeft. Igjen fordi jeg ville at det ikke skulle være noen negativ erfaring. Dette mestret han veldig bra det og. Hundene var som sakt såpass langt unna at jeg visste han ville mestre det. Jeg brukte og anledningen til å stelle meg litt foran han, og han aksepterte fint at jeg tok ansvaret. Var nok ikke det som var meningen med testen, men jeg lager såklart min egen versjon for at han skal føle mestring:P

flinke tellus bare demper
Siste momentet vi var med på var å se hvordan han reagerte når en sparkesykkel kjørte mot oss. Dette vet jeg og han mestrer bra. Men det jeg ikke hadde tenkt på, var at personen skulle fryse når han fikk beskjed, og stå stille noen sekunder før jeg skulle slippe bort tellus så han kunne undersøke. Og at personen dermed fikk en veldig uvanlig og merkelig positur og oppførsel. Og slike ting kan Tellus reagere på. Så selve sparkesykkelen og hele «hovedmomentet» var jo null problem. Men dte var når vedkommende stoppet opp og frøs, da kom det en utagering. Så jeg angra jo ganske bra på at jeg sa ja til å ta denne, menmen, gjort er gjort. Jeg lærte i allefall noe av det:

INGEN vits i å teste Tellus for noe som helst. Jeg kjenner han som en åpen bok og å utsette han for noe form for testing kan heller være en riskisport ifht å faktisk sette han tilbake i treningen. Og dette gjelder andre engstelige hunder også. De kan få svært negative opplevelser de absolutt ikke trenger! Så jeg angra egentlig  på at jeg lot han være med på de få tingene han ble med på, men jeg var i allefall glad jeg sa nei til alt det andre. Det er noe jeg ikke hadde turt noen år tilbake, så glad jeg tør å stå opp for en hel mengde folk for tassen min. Men det er fort gjort at man «tror» man har kontroll, men så har man det ikke, derfor er det greit å la vær!

One thought on “«Mentaltesting» av Tellus

  1. Stolt av deg vennen! Mira som er 1000 ganger tryggere enn Tellus sånn gennerelt, hadde ikke takla mange av mental testene! Det er noe sikkelig tull de har finni på der. Ser for meg noen skal hoppe ut fra en busk å skremme, eller leke spøkelse mot Mira, hun hadde bjeffet og blitt redd, hun hadde tatt seg inn igjen med en gang, men når det skjedde hadde hun fått seg en støkk. Men hadde noen uventa gjort det mot meg hadde jeg og hylt! Så skjønner ikke hvorfor hunder skal takle det når ikke mennesker takler det engang 🙂 Hvorfor ikke lage en haug med ukjente ting som de kan undersøke uten noen overaskelser så de får mestring 🙂 Er sikker på at mange hunder blir litt » paranoide» av sånne tester, at de blir usikre på å sjekke ut ting i etterkant tilfelle det uler, smeller, eller kommer et spøkelse hoppende.

    Okay var ikke meninga å lage et ekstra innlegg her :p haha.. blei litt ivrig 😉

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s