Hvordan få en rolig hund på ukjente steder?

På en måte er det en ganske enkel oppskrift for å få til dette, men når man har en hund som ikke lenger er valp og allerede har laget seg assosiasjoner til f.eks fremmede steder kan ting ta litt lenger tid. Men det er samme oppskriften uansett!

En av de tingene jeg har trent MYE på med Tellus er en generell ekstremt nøye miljøtrening. Har man en god grunnleggende miljøtrening, der man oppsøker nye steder, fortsetter å gå jevnlig på dette stedet fremtil hunden har blitt trygg og rolig her, før man da begir seg ut på ett nytt sted, er man på god vei. Mange tror miljøtrening er bare å utsette hunden for masse forskjellig, og det er forsåvidt det, men folk glemmer fort i farta at det er ikke bare å eksponere hunden, men det at hunden faktisk skaper en trygg og rolig assosiasjon til det den eksponeres for som og er ekstremt viktig.

Hvordan får man så denne riktige assosiasjonen? Jo, man må se ann sin egen hund. Hva må til for at akkurat MIN hund får noe ut av denne treningen her? Hva må til for at hunden min klarer å bli konfortabel her, og etterhvert klarer å slappe av og være rolig? Det vet jeg ikke. Men det håper jeg dere vet. Men stikkord som å ALLTID starte med få forstyrrelser er ett viktig punkt. Dvs, skal du på besøk til noen, og hunden din pleier å være ellevill og superstressa, så ville jeg starta med å få lov å besøke dette huset uten at noen var hjemme. La hunden snuse gjennom heeele huset i bånd(evt løs, men mange hunder løper avgårde og stresser seg mere opp løs enn i bånd), evt avslutte med ett lite godbitsøk, før jeg ville velge å avslutte treningen og dra hjem. Og så gjenta denne prosedyren til du ser en adferdsendring i hunden din når den kommer til dette stedet. At den f.eks undersøker nøyere, går roligere rundt eller andre ting som tyder på at denne settingen synes den er greit! Når Tellus begynner å bli konfortabel på ett sted, så tar jeg alltid på han båndet og setter meg ned. Og der blir jeg sittende til han og faller til ro. Hvor lenge vi blir sittende avhenger av magefølelsen min egentlig, og litt i hvilken grad han er rolig. Iblant vil jeg bare at han skal finne roen, og bli liggende en 10min tid, før vi avslutter treningen. Mens andre ganger går det helt fint å holde på lenger. Men i starten ville jeg ikke drøyd for lenge. Helt i starten av denne tilvenningen holdt for han at han klarte å senke skuldrene sine litt og sette seg ned. Altså at han i dte minste fant LITT ro. Og etterhvert har det blitt en vane at han faktisk klarer å sovne og legge seg ned og slappe av på steder.

Så det eneste jeg gjør er altså å ignorere hunden min. Ingen kommando eller noenting. Målet med denne treningen er at han skal forbinde det at jeg setter meg ned, med at han og skal slappe av. Og er du flink og ikke minst konsekvent, får du etterhvert en hund som legger seg ned og sover når du setter deg ned. kanskje ikke hvor som helst, men på veldig mange steder. Jeg holder kun i båndet og ser på tv eller gjør noe annet av «ingenting». Men for at denne treningen skal være vellykka, er det ofte viktig at det er «riktig mengde» med forstyrrelser. En hund som ikke er vant til slik trening, og som blir tatt med på familieselskap og skal trene slik, er en litt dårlig start. Start heller på skrætsj, da får dere mye bedre grunnlag. Jeg for min del startet ute på tur i skogen eller andre rolige plasser.

Vi har vært på ett par lavvoturer,sommeren som var. I denne settingen tok jeg også på bånd etter at han hadde tassa mye rundt. Og etter noen erfaringer med dette, så kunne han være med to andre, inkludert ett barn, og ligge og slappe av ved siden av oss. Men de første gangene jeg er på besøk ett sted, evt når det e rmye ukjent for Tellus, går jeg alltid inn i treningsmodus, mens besøk nr 3-4, da kan jeg ofte begynne å slappe av og ikke trene hund på samme måten.

En viktig faktor som nevnt er generell miljøtrening og at hunden er vant til å mestre nye steder. Men annen annen viktig ting er generell roligtrening på forskjellige steder. Begge to går litt inn i hverandre. Men dette er noe jeg fører inn i veldig mange settinger. Avstand er ofte en ting som hjelper hundene til å slappe av. På hundetrenerskolen satt jeg alltid bakerst i klasserommet helt alene, på venstre side av klasserommet med en pult som spærra litt for utsiktentil de andre hundene til Tellus. Dette var det som måtte til for at han klarte å være rolig. Uten dette stressa han, beit i båndet, bjeffa osv. Og slike tiltak er greit å lære seg å sette opp. Tiltak så treningen lykkes. HVA som må til er det sjeldent en fasit på. Men her handler det om å prøve og feile, og med dette blir bedre kjent med sin egen hund.

Så for meg er den viktigste delen av hundeholdet å lære bikkja å finne roen. Man klarer ALLTID å stresse opp en hund, eller få den høy på noe, men ikke aller klarer å få en rolig avbalansert hund. Derfor har jeg hatt fokus på det siste,fordi jeg vil mye heller ha en rolig hund. Og min enkleste oppskrift til å få en rolig hund som klarer å slappe av her og der er å ha ett «normalt» stressnivå på hunden sin, og å fokusere mye på rolige øvelser. Og da det eneste jeg har gjort er å oppsøke nye plasser, enten det er på tur eller besøk eller i nærheten av en fotballbane eller hva; så tar jeg båndet på Tellus og setter meg i passelig avstand så jeg vet han finner roen.

Før var det en periode jeg rett og slett ikke kunne ha besøk fordi Tellus tilta totalt. Så de gangene f.eks faren min kom innom måtte jeg be han kutte ut å ringe på døra, lukke opp døra for han på forhånd, ta på bånd og sette meg innerst i leiligheten med båndet på Tellus. Så fikk han komme rolig inn og måtte sette seg i andre enden av stua. De fikk ikke hilse. hadde jeg sluppet han hadde han bare bitt og bitt og hoppa og hoppa(han fikk slike stressanfall, så dette var og for å snu om på dette mønsteret, og lage ett nytt mønster). Så så ille har det faktisk vært. Mens nå har jo flere av dere sett bilder av at han er med både på verksted med fremmede folk, på skolen, fotballkamp og ikke minst besøk hos folk, og likevel ligger han nede og slapper av, og legger seg til og med ofte ned på siden. Dette skyldes såklart at han og er mere voksen, men jeg vet og at treningen vi har lagt i dette, har gjort underverker.
Dette med å legge seg ned og slappe av sammen med andre hunder er det først det siste halve året han gradvis har mestret bedre og bedre. Dette var noe av det vanskeligste for han. Selvom han var så sliten at han stupte etter å ha lekt masse osv, klarte han bare ikke å legge seg ned.. Men nå skjer det nesten hver gang at han leker, og etter litt så legger han seg faktisk ned og hviler og klarer å ta livet med ro med kjente hunder.

Så start med å la hunden din få mestringsfølelse av å være på nye plasser, sett dere ned på en benk på tur og se på fuglene ned ved elva og bare generelt ta livet med ro. Er bikkja gal etter ender, javel, start uten endene da.. evt bare øk avstanden til endene. Grunnen til at jeg ikke fokuserer på noe kommando, men kun bruke hjelpemidler ifht passelig rolige omgivelser og bånd er av den enkle grunnen at ved å gjøre det på denne måten er det HUNDEN som selv tar initiativ til å slappe av. Det er ikke vi som «tvinger» den ned i en kommando. Og jeg er nesten helt sikker på da at hundene innerst inne vil føle mestring og en deilig «belønning» i form av å selv faktisk finne roen etterhvert.

En annen viktig ting jeg alltid lar Tellus gjør på nye plasser er å undersøke. Undersøke heeele området, og iblant går vi tilogmed ut av rommet igjen, for så å komme inn igjen fordi hunder ofte syns det er lettere å falle til ro når de har vært ett sted tidligere. Husker og ett eksempel fra hundetrenerskolen der jeg tok med Tellus inn for å undersøke rommet før vi starta undervisning. Første runde bare trakk han konstant i båndet, og løp egentlig bare gjennom rommet og det var det. Han snuste bare bittelitt i lufta. Neste runde var han litt roligere, men fortsatt lite snusing. men 5. gangen vi gikk inn døra igjen, klarte han å undersøke relativt nøye og hadde en helt annen ro over seg. Og først DA starter man roligtreningen. man starter ikke roligtreningen når hunden er høy som fy. Man trenger ikke forvente at hunden legger seg ned og sover under første treningsøkt. Men bare den klarer å senke skuldrene litt, evt sette seg ned er man på vei. Det er når hunden hopper i båndet, og løper rund man bør se ann omgivelsene og forstyrrelsene.
jeg ser det på mange hunder, at bare det å undersøke,la de få tid på seg til å snuse har veldig god effekt.  Gjerne sett en grense på f.eks 20 minutter på nye plasser før dere tar på båndet. 20 minutter var det Turid Rugaas anbefalte meg ifht Tellus og nye plasser. Han kunne få lov å undersøke så lenge, før jeg tok på han båndet. Grunnen til at han ikke fikk lov å holde på særlig lenger var fordi da gikk han seg bare opp i stress, og tilslutt hadde jeg en hund som bare gikk og gikk og ikke klarte å finne roen i det hele tatt. Men igjen, se ann egen hund, ikke alle er like.
Så d er det bare å starte treningen. Men bare å belage seg på at ting tar tid. Jeg har gjort dette konsekvent siden Tellus var 7 måneder. Han er nå 2 og ett halvt. Men nå har Tellus slitt veldig med omgivelsene rundt seg, og uten å være avslappa med verden rundt seg, sier det seg selv at treningen kreve lengre tid enn generelt trygg hund. Rase spiller og inn. rottweiler er jo generelt en..bedagelig hund. Det samme med en nuffe. De vil nok legge seg raskere ned enn f.eks en jakt eller gjeterhund. Men det eneste jeg kan konstantere for dere er at det FUNKER:) Tidligere var jeg avhengig av båndet til Tellus heeele tiden for at han skulle finne ro. Selv i vårt eget hjem alene, måtte ofte båndet på for å roe han. Men nå klarer han stort sett å legge seg ned, selv uten båndet. Men de gangene det er litt mere «støy» og jeg ser han sliter med å finne roen helt av seg selv, tar jeg bare på han båndet, og få skeunder etterpå har jeg en hund som ligger ned som ett slakt. Husker det at i begynnelsen av sommeren 2011 måtte jeg ha han i bånd i hagen osv. Og på slutten av sommren kunne han faktisk legge seg ned og slappe av og sove uten bånd,helt av seg selv. Og nå klarer han å legge seg ned og slappe av selv med en annen løs hund til stede. Det handler om å lære hunden gode vaner:)

21 thoughts on “Hvordan få en rolig hund på ukjente steder?

 1. Det her er du mester på! Må bli flinkere til å gjøre det jeg og! Er halveis flink men ikke så flink som du har vært, men er helt utrolig hvor rolig Tellus er så lenge det er riktig mengde for han, så jeg må bare få rompa i gir! 🙂 Takk for inspirasjon ❤

  • hehe. Jeg satt og funderte over istedet hvor utrolig NØYE jeg er med slike type ting..men altså..MEG sammenlignet med andre så har jeg jo nesten ikke hatt noe valg. Derfor har jeg vært så «flink».hehe. Men ja,han er superflink, hihi:)

   • Ja, jeg har slept frykten! Det har nok gjort meg litt lat selvom jeg har hatt nok stress 🙂 Du er nazi der å du får så sykt igjen for det 🙂 Han er super duper ❤

 2. Tusen takk for en kjempe bra blogg,denne lærte jeg kjempe masse av 😀 Skal på overnattingsbesøk hos venninna mi i helga,og da skal jeg ta i bruk dette og trene ro med han 🙂
  Der er egentlig det eneste stedet jeg får trent ro med han (utenom i skogen etc.) siden alle vennene mine bor utenbys.Så det blir spennende å se om jeg ser noen ørsmå resultater i helga,der er det også 3 andre hunder og 3 unger,hehe.

  • så godt å høre! takk for inspirasjon til innlegg;)
   Ja, du får teste ut litt. Mulig det blir litt i overkant mye «støy» for at du ser store resultater, men man kan jo håpe:) avstand til alt blir nok sikkert alfaomega tenker jeg! lykke til!

   • Jepp,skal teste det ut,men regner ikke med å se så store resultatene nettopp pga. så mye støy som du sier. Tror jeg får ta meg helger oppe hos hu oftere så jeg får trent mer med han,hehe. Ja,tror nok også avstand blir alfaomega jeg også 🙂 Teknikkene dine skal iallefall testes ut i helga,det er sikkert å vist. Jeg har pleid å bare slippe han rett inn i huset hennes,og da er det jo rett å leke med de andre hundene,og da får han jo opp stressnivået sitt,så i dag skal han gå rundt i bånd,og gå ut og inn flere ganger så han får snusa og gjort seg kjent føre han kan ut i hagen å leke med de 🙂
    Igjen,tusen takk for denne bloggen 😀

 3. Jeg må bare få takke deg igjen Therese 🙂 Nå har meg og Vinnie vært oppe hos venninna mi siden i går,og med treningsmetoden din,så er han MYE roligere inne,han kan også gå løs inne uten å stresse seg opp så sinnsykt som han gjorde før. Men jeg må ta båndet på han så han får roa seg helt ned. De første gangene når jeg tok på båndet,så blei det «hyl og skrik»,men det ga seg fort,og han satt seg ned innimellom og slappa av. Nå i dag så er han «rolig»,og når båndet kom på,så peip og sutra han litt,også godbok han det og la seg ned og slappa helt av 😀
  Tok ett bilde av han som ligger på gulvet å slapper av og tagga deg i det på facebook 😀
  Så igjen,TUSEN TAKK 😀 Utrolig deilig å ha en mer avslappa hund hos andre,enn så sinnsykt stressa han var før. Selvfølgelig stresser han enda,men ikke så ille som før,og det takke være metoden din 😀

  • åååh,jeg bare digger, digger 😀 Det er helt sykt bra! Og da er det baaare å fortsette! I og med han klarte dette med så mange forstyrrelser, selvom han vanligvis stresser i tillegg, så går nok dette sikkert fort og gæli:D masse lykke til!

 4. Takk Therese for en flott beskrivelse av noe som er veldig veldig viktig trening….nemmelig hva jeg i flere år har kalt «roligtrening». Det er en trening som er SÅ viktig men desverre veldig undervurdert. Håper virkelig ditt inlegg kan få noen fler til å våkne opp.
  Har utfört denne type trening på mange hunder med suksess 😀

 5. Du er helt rå på det her altså! Har jobba en del med miljøtrening med Mali, men ikke alltid rotrening samtidig da, så det skal vi bli flinkere til;)

 6. Tilbaketråkk: Temakvelder: Triks, hjernetrim og problemadferd

 7. Hei! For en fin blogg og så bra skrevet,takk for ny inspirasjon og tips 😀 Min hund Sam som er 1,5år gammale er hyyyperaktiv, og har alltid vært det, og det blir et veldig stort problem da vi er på veldig mange hundeutstillinger i året, og der er støyet veldig høyt for å ikke snakk om alle hormonene i lufta med alle hundene som er der….. Og med hans stressnivå, energinivå da får jeg ikke stilt han ut skikkelig og det er en stor plage ;-/ noen dommere er jo kjekke og kommenterer det som en gladhund, og det er han jo også, men det er ikke alle dommere 😛
  Jeg skal virkelig prøve ut ro-trening, jeg har prøvd ALT annet, så jeg har absolutt ingenting å tape på å prøve dette!

  MvH Henriette 🙂

  • Hei og takk for hyggelige ord 🙂 Det er ikke alle hunder som trives så godt i utstillingsringen, det går jo alltids ann å se om det er andre aktiviteter som får han roligere og mere tilfreds? F.eks spor og litt nesearbeid pleier å roe de fleste hunder litt ned. Og generelt rolig miljøtrening pleier også å ha effekt. Dersom hundene ofte utsettes for miljøer med masse støy, vil kun stresset i slike settinger øke, fremfor at de blir trent og klarer å roe seg. Ønsker deg uansett lykke til:)

 8. Tilbaketråkk: TEMAkvelder: Triks, hjernetrim og problemadferd

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s