Hundenes søvn og søvnbehov

Søvn er ett av hundens primæbehov. Det var noen forskere som tok fra hunders søvn i 7 døgn,  disse hundene døde og det ble påvist degenrative forandringer i hundens hjerne. Dette sier litt om viktigheten av søvn.

Teksten under er basert på foredrag med blant annet Amber Batson.

De fleste hunder trenger mellom ca 12 og 18 timer. En hunds dag bør bestå av ca 58% soving og 42% annen aktivitet(dette inkluderer også hvile, det vil ikke si at hundene MÅ gjøre noe disse 42%’ene.) De er også periode sovere, så de deler opp søvnen sin på en helt annen måte enn vi f.eks gjør.

Hunder er sosialie sovere. Av den enkle grunn at man sover tryggere dersom man sover med flere andre. I vill tilstand sover de aldri alene. Hunder som sover alene er ofte mere på vakt og passer på enn hunder som sover sammen. Man ser f.eks valper at de veldig ofte sover i klynge. De er avhengig av nærhet og trygghet og det får de fra hverandre. Men så er jo dette også individuelt. Ikke alle har behov for å ligge helt oppå eller inntil flokken, men det holder å være i nærheten. En veldig trygg hund kan fint sove alene, men de fleste trives best i innen nær rekkevidde av flokken. Så for hunder som ikke får lov å sove i nærheten av flokken sin(dette vil ikke si hunder som ikke får lov å ligge i senga etc, men hunder som f.eks blir puttet i bur i en helt annen etasje enn der resten ligger e.l.), kan det hende de ikke får like tung og dyp søvn som den trenger.

Hundens søvn består av:
-hjernesøvn
– annen aktivitet
– REM søvn

REM – REM(Rapid eye movement) er den type søvn hvor kropp og muskulatur er «lammet», men hjernen er veldig aktiv. Av all hundens sovetid, består  ca 12% av REM søvn.
Under REM søvn krever det ofte større plass for hundene. De trenger å strekke seg godt ut og ligger veldig ofte slakt ut på siden. Det er under REM søvnen at man kan oppleve at hundene løper i søvne, rister, bjeffer etc. Antageligvis fordi det er under denne søvnen at sanseinntrykk bearbeides. Har hunden min opplevd veldig mye og krevende psykisk en dag, opplever jeg ofte at han høylytt ligger og drømmer og er kjempeaktiv mens han sover. Men dette skjer faktisk kun når det har skjedd veldig mye og hodet hans er veldig fullt.

Alle dyr trenger å ligge ned for å få ordentlig søvn. Dett inkluderer hester, kuer, sauer. Det er jo da ganske tydelig at søvnkvaliteten og helsa på gårdsdyra rundtomkrin ikke er særlig god. Under foredraget ble det fortalt en historie om en bonde som gav kuene sine mye bedre plass inne og gjorde det mye koseligere for dem. Han hadde slitt mye med sykdom og brukte mye medisinering på dyra. Etter han satt i gang tiltaket om bedre plass, ble kuene betydelig friskere, og veterinærutgiftene minka drastisk.

For å oppnå god kvalitetssøvn, som virkelig er en viktig nødvendighet for både dyr og mennesker er det og viktig at man føler seg trygg og at man ligger behagelig. Vi vet jo alle selv hvordan det føles å ligge i ett iskaldt mørkt rom, hvor du fryser litt, ligger på en vond madrass og omgivelsene ikke er trygge eller behagelige. Da sover man rett og slett ikke godt! Eksakt det samme gjelder for hundene våres! De har nok ikke like sære krav som vi har ifht comfort, men at vi i blant bagatelliserer at hundene faktisk skal ha det behagelig og ikke minst ha valgmuligheter til hvor de skal få lov å ligge, synes jeg er ett faktum.  De trenger å ligge behagelig og trygt og de trenger å strekke seg godt ut. De fleste hunder flytter mye på seg og regulerer både liggestilling og liggested etter både temperatur og hvordan kroppen deres akkurat der og da føler for å ligge. Jeg trenger vel kanskje ikke da å nevne at jeg ikke syns at en hund skal ligge i ett bur med lukket dør om natta… Alle hunder trenger heller absolutt ikke ligge i senga eller i sofaen. Men la de ha flere valgalternativer til hvor de får ligge. Hunden min ligger både i stuestolen, sofaen, på teppet, på gulvet, i senga si…ja overalt, alt ettersom hvor han føler for å ligge, og jeg ser ingen problemer med det sålenge han sover godt.

Hva hunder syns er behagelig og trygt, er veldig individuelt. Men f.eks eldre hunder har dårligere blodsikulasjon og fryser lettere. Iblant er det faktisk nødvendig å brette ett pledd over dem og ikke minst la de få lov å ligge mykt. Min hund ligger mye på gulvet om sommeren, mens på vinteren trives han bedre høyere opp fra bakken, og ett litt lunere sted. Aller helst i sofaen på toppen av masse tepper. Dette tyder jo på at han synes det er kaldt på gulvet om vinteren. Og ja, da gir jeg han muligheten til å regulere dette selv, så han får den nødvendige søvnen han trenger.
Igjen, tenk på hva som skal til for at DU får din nødvendige søvn, og unn da og en tanke til hvordan muligheter til god kvalitetssøvn hunden din har også! Husk at søvn er viktig for å både huske bedre, lære bedre og generelt fungere som ett frisk og oppegående individ!

 «The pioneering experimental studies on sleep deprivation» av M. Bentivoglio og G. GrassiZucconi.

41 thoughts on “Hundenes søvn og søvnbehov

 1. Dette var Utrolig Interessant å lese 🙂
  Det var utrolig Bra skrevet:) Har heller ikke tenkt så mye over dette, men de sover en del ja , disse hundene 😛

 2. Dette har jeg faktisk ikke tenkt på før! Det forklarer jo hvorfor mine to voffer er så HINSIDES slitne etter en helg på fjellet med hele familien. (Folk over alt og småbarn, ikke lett å få sove for en stakkar da..)

  Jeg ble sosial sover etter at jeg fikk hunder. Middagshvilen blir aldri så bra som når man deler den med hunder..

 3. Artikkelen er informativ, men hvor er kildehenvisningene? Det blir referert til forskning og faktastoff, og da er det helt nødvendig med henvisninger. Supert om det kan bli føyd til.

  • hei! en av kildene er: «The pioneering experimental studies on sleep deprivation» av M. Bentivoglio og G. GrassiZucconi. har redigert litt. Leter fortsatt etter ett par andre artikler, a jeg i hovedsak skrev innlegget basert på foredraget jeg var på, men adder rester så fort jeg finner:)

 4. Opplever også dette med REM-søvnen når vi har vært ute og gjort masse morro 😛

  Etter at vi kom hjem fra trekktur på ski i marka, og Ira sovna som en stein og lå der og fortsatte løpingen i søvne 😛

  Skjedde også at etter første lydighets kurs dag så var det mange hunder og masse uttrykk og når hun sovnes så fortsatte hun å bjeffe til hundene akkurat som hun gjorde på kurset 😛

  Tuppa mi sover mye, og så langt har hun ikke vært syk en eneste gang (utenom et inbillt svangerskap).

  Utrolig Interessant emne 😀

 5. Så fint innlegg! Vi tenker veldig mye på hvordan «babyen» vår har det når han skal sove (og alt annet forsåvidt, han er en smule bortskjemt ;).
  Det vi har funnet ut er det beste for han, er at han ligger sammen med oss i senga, men som regel blir det for varmt for han, så han hopper ofte ned på gulvet for å kjøle seg ned og ligge under vinduet. Derfor legger han seg nå sammen med oss i senga (mens det fortsatt er godt og kjølig fra lufting hele dagen), og når han blir for varm i løpet av natta, går han og legger seg på det fine pleddet sitt under vinduet 🙂 Det er et veldig fint og dyrt pledd fra kid, som min samboer plutselig bestemte at Billy skulle ha. Haha 😀 Og det stortrives han med 🙂 Både mykt og varmt 🙂

 6. Kjempe bra skrevet!!! Jeg har aldri liksom visst at sånn og sånn var det, men jeg har alltid tenkt at en hund skal ha det ganske så likt som meg. Så Lexie får ligge i sengen, hun har 2 egne senger, teppe og rett på flisene. Når hun skal sove for natten så foretrekker hun faktisk flisene, men det er nok fordi at der er det kjølig, og du har jo sett pelsen hennes…. hehe 🙂 Hun ELSKER saccosekken min, så jeg tenker at jeg skal kjøpe en til hund fra fatboyz, men vurderer faktisk å bare kjøpe en vanlig en, så jeg også kan bruke den. hehe!

  • ja, mange langhåra hunder liker seg jo godt på gulvet egentlig! Og det er jo helt greit når de velger det selv(raringer:P). hehe, jeg ville godt for en vnalig saccosekk hvis det er det hun digger! Hunder er jo så sykt sære, og selvom den senga er superkul og fancy så er det så sykt typisk at «neh, den vakke like kul som saccosekken din».haha:D

 7. Veldig interessant lesing 🙂

  Jeg føler meg veldig sikker på at mine får nok søvn. Selvfølgelig kan noen dager være litt mer aktive enn andre, men søvn får de 🙂

  Etter hundetreffet forrige søndag sov de resten av den dagen, og nesten hele neste dag. Og det skjønner jeg godt, for der var det mye som skjedde på en gang: mange nye mennesker, mange nye hunder og ekstremt mange nye lukter- og ikke minst ny plass. Det er klart de blei slitne og trengte litt ekstra søvn da. I går følte jeg også at de trengte en hviledag, så da fikk de det- bare rolige turer ut for å tisse.

  Man må jo sove selv- man dør faktisk hvis man døgner i 8 dager :S

  • hihi,ja mine og sover en dag ekstra etter slike ting. Så jeg har rett og slett innført en hviledag i uka,for at de skal lære seg til at det ikke skjer noe hver dag. Og for Tellus er dette rett og slett veldig viktig for å få roa ting ned. Problemene starter jo når man på død og liv MÅÅÅ gjøre noe hele tiden hver eneste dag i mange timer…hehe.

   hmm..det er faktisk ikke så lenge gitt:-o

 8. fint skrevet dette her. ser på min egen hund at han sover best når han ligger på armen min i senga. må sove litt der før han finner seg andre steder hvor det er noe kaldere. hunden min legger seg ikke for natta får jeg kommer og legger meg.nor bortskjemt alaska huskey men han skal jo ha det bra 🙂

 9. tusen takk for flott artikkel. Vi sliter med vår kjære lille pie på 6 mnd – da hu har fått for mye stimulering. Vi Gikk over fra en hund på 12 år + ei på 15 mnd ( 12 åringen døde av kreft og 15 mnd var syk da hun kom fra oppdretter og måtte avlives:( så vi gikk da rett på en liten valp..Hun ser i tillegg MYE større ut enn det hun er .. alle teror hun er 8 mnd.. hun var 12 uker da hun kom til oss.Jeg må si at det var vanskelig å slå om 100% fra 15 mnd gammel unghund til ny valp. De siste 6 ukene har hun nok sovet for lite ..så blir litt «tvangs» hvile fremover, for hun er nå begynt å bli en stresset hund . stakkars lille voffen vår… huff…men vi tar dette MEGET seriøst og dette skal det nå ordnes opp i. Snakket med en «ekspert» som sa at etter 16 uker hadde de ikke behov for så mye søvn lenger.. SOM jeg angrer på at jeg hørte på denne fyren 😦 … men nå skal det bli forandring. Hun har og mulighet til å velge mellom 3 soveplasser på soverommet mitt om natta. he he: åpent bur eller myk seng av 6 puter og 2 tepper i en bortgjemt krok ved fotenden, eller et enkelt pledd på gulvet. Tror hun sover godt nok om natta, men det er vanskelig å gire ned på dagtid.. MEN her skal det fremover føres liste over antall timer soving – og antall timer hvile ..
  Hun har en myk, stor seng ute på verandaen ( under tak) , åpent transportkasse på stua og seng.. + at sofaen er meget populær. Har du gode tips for å stresse ned hunder inne, så tar jeg i mot alle råd med takk 🙂

  • huff så trist å høre! kondolerer!
   ja, dessverre er det mange «eksperter» som sier mye rart, og det er lett å bli rådvill. Høres som hun har alt tilrettelagt for ett godt hjem og en god søvn i allefall! det er kjempebra! Det hele kommer litt ann på årsaken til stresset hennes. En valp skal jo ha noen raptusser i løpet av dagen, men dersom hun nesten ikke sover om dagen bør man gjøre noe. Du nevnte overstimulering. Iså tilfelle blir det å gradvis kutte ned på mosjon og aktiviseringen, ha mere fokus på godbitsøk og rolig miljøltrening i kjempekorte økter, fremfor aktiviteter med mye fart. Det kan og hjelpe om man sitter rolig i sofaen sammen med valpen, evt tar på den bånd. jeg har skrevet ett innlegg her om roligtrening av hund, du kan jo evt ta en titt https://adferdstrening.wordpress.com/om-meg/roligtrening/ under hunderåd i menyen kan det og hende det er andre interessante ting:) Men det går i hovedwsak på å finne ut hva som stresser henne, og ta tak i den årsaken. Lykke til!

 10. Helt tragisk at de som forsker lot hunder plages til å ikke sove på 7 døgn!!!!! For noe dyreplageri!! Er ikke så vanskelig å skjønne at en hund trenger mye søvn…. bare se på dyra i naturen… sover og spiser.

 11. Jeg kjenner mye igjen i dette. Overtok en hyperstresset hund som aldri hadde lært og roe seg ned. Da jeg tilslutt måtte prøve bur, klarte hun å bli tvunget til å sove mer, og stresset sank en hel del. Ser også de få gangene hun får sove sammen med meg at hun sover som en sten.

 12. Flott innlegg, vi har alle fem «frittgående» om natten, og de fleste ender opp på et av soverommene som har alle lysene av og ligger i sengene 🙂 Skal fortsette med det med god samvittighet etter å ha fått belyst litt hvor viktig god søvn også er for hundene.

 13. Min schæfergutt på 11 år går helst å legger seg på madrassen sin på soverommet hvor det er kaldt, for han peser bare når han ligger på stua der det er varmt. Så han foretrekker å ha det kaldt så han får kjøla seg og sover best med vinduet oppe. Så det står oppe hele året rundt. Å viste at de sover mye hehe. Men lærte noe nytt i dag:)

  • Så bra 🙂 Ja alle hunder er forskjellige. Noen blir lett varme, andre fryser lett. Det viktigste er at man leser hva sin hund foretrekker, og lar den få sove der den trives best, enten det er under en dyne, eller under ett vindu 🙂

 14. Fint innlegg og veldig lærerikt, men er litt uenig med bruk av bur… Har en veldig aktiv kar som sover best i buret. Uten bur blir han stressa og tisser inne og finner bare på tull. Så han ligger på soverommet vårt i bur. Senga er vårt fristed på samme måte som bure er hans fristed. Men det er jo en sak som er opp til hver enkelt person. Men siden vi har små barn, så tror jeg hunden har forstått at buret er en plass han får være i fred og barna respekterer også dette 🙂 De lærer av hverandre og må finne ut hvordan di best mulig får en harmonisk hverdag, noe jeg syns er fantastisk 🙂

 15. Å ta livet av 7 hunder for og finne ut av dem trenger søvn, er jo helt sykt… At nesten ingen reagerer på det her, er jo enda mer sykt, som har hunder selv…. Er jo dyreplageri på høyt nivå dette her…

 16. Sikkert mye riktig ang. søvnbehov, men ikke glem at hunder ikke er mennesker. Mange menneskeliggjør hundene sine alt for mye. Det er godt ment, men ikke mer riktig av den grunn. I senga og steder det er for varmt er det ikke behagelig for de å sove. De har ingen klær de kan ta av og på sånn som vi mennesker har. Men kjempebra du gjør folk oppmerksom på det store søvnbehovet, det er det nok ikke alle som er oppmerksomme på 🙂

  • Nei, enig med deg der 🙂 Det viktigste er i grunn bare at man gir hundene mulighetene til å velge litt hvor og hvordan de skal få sove, for optimal søvn. Noen trives godt på gulvet hvor det er luftig, mens andre trives bedre i høyden med dyna over seg.

 17. Viktig emne som jeg ikke har tenkt så mye på. Shira ligger i sengen min på kvelden og når jeg skal legge meg så flytter ho seg etter 5min kos. Så om natten ligger ho litt i sin egen seng, gulvet eller sofaen.
  Det styrer ho selv. Etter tur så liker ho å ligge på balkongen en stund.

 18. Interessant artikkel…
  Dachsen min får ligge i senga, sofaen..kort sagt hvor han vil. Han har også sin egen komfortable seng. For å komme opp i vår seng trenger/vil han ofte han hjelp. Og det er mye «opp og ned – piiip..hjelp meg opp!» Flere ganger hver natt. Har ofte tenkt på at han sover i korte strekk..bare tre-fire timer i slengen..men d er kanskje normalt?? Blitt normalt for meg også…;)

 19. Godt skrevet om et viktig tema.

  Helt villt at dyr måtte bøte med livet for å gi forskere svar på dette?! Grrr! Da jeg fikk min første hund, for over 20 år siden, ble jeg fortalt at riktig og nok søvn var mer viktig for henne enn mat og vann… 🙂 Har ei D.O.T. Bulldogge nå, hun sover hvor hun vil, veksler mellom en av våre senger, sofaer, godstolen… Men velger som regel å legge seg i buret sitt i stua – og hun lokker døra, SELV! Hehe, bare inntil, selvfølgelig. Sprø vane hun har lagt seg til. 🙂 Men da føler hun seg hvertfall trygg der, går jeg ut fra. 🙂

 20. Tilbaketråkk: Hur mycket sömn behöver en hund? |

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s